Cîţu, despre pedeapsa primită în SUA: Nu am adus în discuţie acest eveniment cu preşedintele Iohannis Nu m-am gândit nicio clipă să îmi dau demisia

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Politica nationala Slider

Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă , referindu-se la faptul că a făcut închisoare două zile în SUA pentru că a condus sub influenţa alcoolului, că nu a adus în discuţie acest eveniment în discuţile cu preşedintele Klaus Iohannis. El a precizat că nu s-a gândit nicio clipă să îşi dea demisia, transmite News.ro

 

El susţine că „nu a adus în discuţie” cu preşedintele Iohannis acest subiect. Întrebat dacă a discutat cu preşedintele după dezvăluirile publice, premierul a răspuns afirmativ şi a subliniat că nu este vorba despre un caz penal.

Cîţu a ţinut să precizeze că un coleg al său i-ar fi comunicat lui Ludovic Orban despre dosarul din Statele Unite, el afirmând, în acest context, că Orban văzuse documentul.  

Ulterior, prim-ministrul a precizat că nu a considerat relevant acest subiect pentru funcţia sa.

”Cazierul meu în România este curat” a declarat Cîţu. 

Întrebat dacă a luat în calcul demisia, prim-ministrul a răspuns:”Nu, niciun moment”.

”Un eveniment de acum 21 de ani, pe care îl regret, nu are implicaţii asupra a ce facem azi”, a ţinut să precizeze şeful Guvernului.

Întrebat dacă la momentul la care a solicitat certificat ORNISS a făcut precizări în legătură cu episodul din SUA, Cîţu a subliniat că în România, pentru preşedinte, premier, demnitari nu se face cerere pentru ONISS, potrivit legislaţiei.

Florin Cîţu se declară”surprins neplăcut” de atitudinea colegilor de coaliţie, el făcând trimitere la situaţia directorului CFR Călători căruia USR nu i-a cerut să plece din funcţie.

El a povestit că a băut la ziua unui coleg şi că de atunci episodul nu s-a repetat. Florin Cîţu a explicat că a respectat legislaţia, toate recomandările instanţei şi „subiectul a fost închis la momentul respectiv”.

Şeful Executivului a precizat, rîspunzând unor întrebări, că în acel dosar din SUA este vorba exclusiv de consum de alcool. Întrebat dacă a fost încătuşat, primul ministru a evitat să dea un răspuns tranşant, explicând că nu îşi aminteşte toate detaliile, dar că a respectat toate procedurile din SUA

Premierul Florin Cîţu a precizat, miercuri, întrebat dacă în trecut a fost închis două zile în SUA şi a plătit o amendă, că a făcut o greşeală în urmă cu 20 de ani, dar este interesant că informaţia apare de abia acum când are loc competiţia internă a PNL.
 
”Acum 20 de ani, a fost vorba de DUI, este vorba de conducere sub influenţa alcoolului. Am plătit amenda respectivă, o amendă foarte mare. Este contravenţie, am făcut o greşeală acum 20 de ani. Este interesant că în patru tururi de scrutin cu PSD nu a apărut această informaţie, apare acum în competiţia internă din PNL”, a declarat Florin Cîţu. 
 
Răspunzând unei întrebări, prim-ministrul a precizat că el a condus maşina după ce a consumat alcool. 
 
”Eu am condus, a fost o greşeală, am condus, am plătit foarte scump, a trebuit să-mi vând maşina, să merg un an de zile pe jos. Nu e un motiv pentru care să te mândreşti”, a mai afirmat Cîţu. 
 
Acesta a mai spus că a fost vorba despre o contravenţie.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că nu a primit nici de la Florin Cîţu, nici de la serviciile de informaţii date pe această temă.
PSD a cerut demisia premierului, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmând că că legea în România prevede că persoanele cu condamnări penale nu pot fi membri ai Guvernului, iar în acest context criticându-l pe preşedintele Klaus Iohannis, despre care susţine că „se face că nu vede legea”. Ciolacu cataloghează drept „ridicole” declaraţiile unor membri ai PNL despre care spune că „aruncă în derizoriu” fapta premierului. „Cîţu vrea să stea pe scaunul Brătienilor pentru că a făcut puşcărie pentru că e beţiv?”, adaugă Marcel Ciolacu.
Co-preşedintele USR PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş, consideră că informaţiile privind trecutul premierului Florin Cîţu reprezintă „o problemă gravă” care, chiar dacă nu mai are efecte juridice, ţine de etică şi de morală. Cioloş declară că USR-PLUS aşteaptă clarificări din partea PNL, formaţiunea care l-a susţinut pe Cîţu pentru şefia Guvernului.
Reprezentanţii Sindicatului Europol au transmis vineri că alcoolemia de 0,161 (BAC) a premierului Florin Cîţu atunci când a fost prins conducând în Statele Unite „se traduce” în aproximativ un litru de tărie (whiskey, vodcă) sau aproximativ 5 sticle (750 ml) de vin sau foarte multe sticle de bere (500 ml) băute în multe ore. Fapta „reprezintă o veritabilă infracţiune”, adaugă aceştia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *