Prefectul Clujului, Szilard Tasnadi, la Clujul Politic LIVE!: „Organizatorii au promis că UNTOLD va fi cel mai sigur eveniment din România”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Prefectul Județului Cluj, Szilard Tasnadi, a fost invitat în această dimineață la Clujul Politic LIVE!, în care a vorbit despre situația epidemiologică și despre organizarea festivalului UNTOLD.

„Într-adevăr asistăm la un trend ascendent și o creștere a ratei de incidență, dar după cum putem lua de pildă și situația din Mărgău și acolo a fost o excepție am putea spune sau un derapaj, pentru că am ajuns la un moment dat la o rată de 14 la mia de locuitori, iar după aceea a început să scadă. Sperăm să fie așa la nivelul întregului județ. Luni vor începe activitățile școlare și inclusiv în cele din învățământul special. În cursul zilei de ieri am observat că în Monitorul Oficial a fost publicat deja ordin de care se făcea referire și pentru care au fost abilitate cele două ministere de către CNSU pentru stabilirea scenariilor de funcționare.

Cred că nu vom avea probleme deosebite în județ cu activitatea școlară, dar pentru a nu avea probleme în preponderență în acest domeniu și în ansamblul de activități economice și culturale, ar trebui să acționăm cu maximă conștientizare a pericolului și să respectăm toate normele în vigoare pentru a nu ajunge să fugă situația de sub noi și să ajungem la rata de incidență cum am avut și în anul anterior, mai-iunie, când am avut foarte multe UAT-uri sub incidența acelor restricții cunoscute de zi cu zi. Suntem peste 50% la nivel de județ și peste 60% la nivel de municipiu vaccinați”, a declarat prefectul Clujului în cadrul emisiunii Clujul Politic LIVE!.

Despre festivaluri, evenimente, pandemie și acțiunile preventive cu privire la valul 4

„Am avut deja câteva evenimente organizate și eu nu cred că am putut consta o creștere semnificativă și mai ales constatăm raport de cauzalitate într-o eventuală creștere pentru că aceste festivaluri sunt organizate cu respectarea normelor în vigoare, pot participa doar cei vaccinați, testați sau trecuți prin boală, care nu cred că pot reprezenta vreun pericol. Desigur dacă vrem să legăm o anumită creștere de vreun eveniment putem să facem asta și să fim răi și aici.

Am vorbit cu foarte mulți medici în ultima perioadă și m-ai ales cu domnul manager de la Spitalul de Boli Infecțioase și este un fapt real: dacă avem o pandemie, o epidemie, avem valuri, ele vin automat, nu avem timp să scăpăm, atâta tot că ele vor fi tot mai mici. Dar este un fenomen natural și medical normal ca orice pandemie să genereze valuri. Ideea este să evităm să încărcăm spitalele așa cum au fost încărcate în valul anterior și să nu ajungem în situații mai grave. S-a eliberat deja un plan de acțiuni dacă situația din spitale va degenera, am făcut în așa fel planul astfel încât să nu afectăm diferite patologii și specialități ale spitalului. Desigur, Spitalul de Boli Infecțioase au fost întotdeauna raționali și au spus că dacă va degenera noi suntem primii care trebuie să fim în front pentru că este specialitatea noastră”, a declarat Tasnadi.

Despre UNTOLD, cel mai sigur festival din România

„Am avut mai multe întâlniri cu cei de la UNTOLD, cu instituțiile de forță, cu DSP, cu DSVSA și altele care își implică activitatea în organizarea acestui eveniment privat. Organizatorii sunt foarte conștienți și și-au manifestat intenția de a organiza cel mai sigur eveniment din România și să facă din acest eveniment un loc în care fiecare persoană să poată să meargă cu încredere. Chiar au luat măsuri suplimentare față de legislația în vigoare. Peste 7 ani solicită test pentru copii, iar accesul va fi foarte strict. Vor avea și parteneri unde participanții își vor putea efectua teste. Va fi și personal medical sau personal din cadrul societății organizatoare, iar acolo la fața locului după ce se recoltează proba omul primește rezultatul testului rapid și li se pune automat brățara și nu există nicio poveste după aceea. Pentru testatul rapid există o brățară diferențiată și pentru testul PCR altă brățară, iar pentru cei vaccinați alta. Ni s-a promis că toate măsurile vor fi respectate, inclusiv purtatul măștii, și asta am cerut și noi. 

Nu știu exact desfășurarea evenimentului, cum sunt programați artiștii, dar știu că toate normele așa cum sunt scrise în legislație vor fi respectate, iar aici mă refer la izolarea evenimentului și poluarea fonică. Pentru că întotdeauna u fost plângeri, nemulțumiri legate de poluarea fonică. 

Organizatorii ne-au spus că anul acesta au apelat la tehnologii performante pentru izolarea fonică și au făcut peretele mai gros și mai înalt, iar astfel sperăm că deranjul va fi minimal. Nu cred că vor fi probleme. 

Eu voi participa automat pentru că voi fi acreditat în Centrul de Comandă al festivalului„, a declarat Tasnadi.

VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *