Horia Lupu, politolog, la Clujul Politic LIVE!, despre campania de vaccinare

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

În cadrul emisiunii online Clujul Politic LIVE! de miercuri,6 octombrie, politologul Horia Lupu a declarat că Biserica ar fi trebuit să se implice mult mai mult în promovarea campaniei de vaccinare.

Lupu a fost prezent în emisiunea moderată de jurnalistul Tiberiu Fărcaș, la care a participat și consultantul politic Horia Nasra, politologul precizând că ar fi fost util un mesaj provaccinare din partea BOR, fără nuanțe și fără rețineri.

„Nu este posibil la 30 de ani de la Revoluție, în Biserica Ortodoxă și aici nu mă refer la întreg establishment bisericii, ci la modul în care biserica comunică, să devină, să revină într-o zonă a percepțiilor și interpretărilor în care să poată fi acuzată de obscurantism și de misticism, mai rău decât înainte de `89.

Și vă dau doar un simplu exemplu, a lui Teodosie Snagoveanu, care într-adevăr pe urmă a fost sancționat de către Sfântul Sinod. Nu se poate să confundăm ceea ce înseamnă biserică, sub o formă sau alta multimilenară, primul Mitropolit al al Munteniei avem prin 1350 și ceva, nu se poate să confundăm acest establishment, care are și niște obligații totuși față de populație asta care este una atașată de religiozitate și practicarea religiei, nu se poate să nu manifești niciun fel de responsabilitate din acest punct de vedere.

Eu nu am putut decât să salut inițiativa acelui parlamentar USR, se știe relativă lor aversiune față de BOR, care a propus Patriarhului să vină cu un mesaj provaccinare și să se vaccineze el însuși iar purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, altfel un om foarte inteligent și care pare frecventabil, dar care are niște mesaje de o rigiditate regretabilă, să spună <<Domnule, noi susținem vaccinarea dar dosarul medical al Preasfinției Sale, al Preafericitului, este un dosar medical secret și dânsul de aceea nu se vaccinează>>.

Preasfinția Ta, Preafericite, ai o responsabilitate socială. În numele acelei responsabilități sociale ai putea chiar să riști vaccinarea, pentru că ai niște medici care să te asiste pe urmă dacă lucrurile nu merg bine. Ar fi fost extrem de util un asemenea mesaj dar Biserica Ortodoxă, fără nuanțe și fără rețineri din partea Bisercii Ortodoxe, pentru că dacă ne uităm cele mai mici procentaje ale vaccinării sunt în rural. Dacă preoții din rural ar fi fost puși să dea exemple și aici eu cred că ei puteau să fie puși fără să vorbim de presiune, la fel cum mi se pare extrem de normal ca personalului medical să i se ceară să se vaccineze”, a declarat Horia Lupu la Clujul Politic LIVE!, citat de Apuseni.info.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *