De ce se permit pelerinajele în plină criză COVID-19? Arafat: „E un subiect în care nu am să intru”

Sanatate

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că refuză să discute despre pelerinajele permise în această perioadă, în ciuda situaţiei epidemiologice extrem de grave. 

În timpul zilei de duminică a fost coadă de Ambulanțe la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. În spitalele din localitate nu mai sunt locuri, iar rata îmbolnăvirilor e în continuă creștere. Bolnavii sunt evaluați și apoi se încearcă găsirea unui loc aici sau în alt spital. De cele mai multe ori o soluție se găsește în două – trei ore.

Raed Arafat a fost întrebat, vineri seară, la Digi 24, de ce sunt permise pelerinajele în această peioadă, dar acesta a evitat să intre în acest subiect. 

”E un subiect în care nu am să intru. Nu am răspuns pentru asta, decât că aşa sunt regulile care s-au stabilit de ceva timp, aşa este în legislaţie, sunt permise, nu mai sunt oprite, dar trebuie respectate toate măsurile sanitare”.

Întrebat dacă aceste manifestări religioase sunt periculoase, Arafat a precizat că, dacă se respectă măsurile, riscul nu este foarte mare. ”Dacă se respectă măsurile sanitare foarte strict, riscul este limitat. Dacă nu se respectă regulile, mai ales având varianta Delta, clar că atunci riscul este mare. Riscul nu este numai cât stai acolo, ci şi pe timpul transportului, când vii cu autocarul/ cu maşina”, a mai afirmat Arafat.

În weekend, la Iași au venit peste 18.000 de persoane, pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost scoasă şi aşezată pe un baldachin special amenajat în Curtea mitropolitană.

Înainte de începerea pelerinajului medicii au atras atenţia de multe ori asupra riscului mare de infectare deoarece la racla Sfintei Parascheva pot merge atât oameni vaccinați, cât și nevaccinați. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *