Maia Sandu a discutat, la Paris, cu Emmanuel Macron despre cooperarea în domeniul securităţii şi eficienţei energetice

Politica externa

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut vineri, 12 noiembrie, o întrevedere cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în cadrul vizitei pe care o efectuează în aceste zile la Paris, cu ocazia participării la Forumul Păcii.

În cadrul discuţiilor cu omologul francez au fost abordate mai multe subiecte ce vizează intensificarea relaţiilor bilaterale. Cei doi şefi de stat au discutat despre oportunităţile de cooperare cu Franţa în domeniul infrastructurii, digitalizării, securităţii şi eficienţei energetice, informează Preşedinţia de la Chişinău.

„Ne bucurăm că Agenţia franceză de dezvoltare (afd) şi-a început deja activitatea în ţara noastră şi că va finanţa inclusiv proiecte de infrastructură locală, irigare şi împădurire”, a declarat Maia Sandu, mulţumind preşedintelui Macron pentru deschiderea de a ajuta Moldova în eforturile acesteia de combatere a corupţiei.

În acest context, omologii au discutat şi despre dezvoltarea colaborării bilaterale dintre organele de drept.

„Valorificarea acestor eforturi ne va permite să restabilim funcţionarea justiţiei în Moldova şi să ne axăm în continuare pe dezvoltarea potenţialului ţării noastre”, a notat şefa statului.

Franţa este un partener strategic important pentru Moldova şi o ţară prietenă care sprijină eforturile de curăţire a statului şi dezvoltare după model european a Republicii Moldova, se mai subliniază în comunicatul Preşedinţiei moldovene.

În cadrul vizitei sale la Paris, Maia Sandu a participat la ceremonia oficială de deschidere a Forumului Păcii, la sesiunea tematică din cadrul Forumului Păcii cu genericul “In charge: Empowering women în public decision making processes”.

Şefa statului va avea, de asemenea, mai multe întâlniri bilaterale, inclusiv cu Alar Karis, preşedintele Estoniei, şi Guðni Th. Johannesson, preşedintele Islandei. În aceeaşi zi, Maia Sandu va susţine un discurs cu ocazia celebrării aniversării a 75-a a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *