Rafila: „Trebuie să luăm măsuri temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină, Omicron”

Sanatate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat în şedinţa convocată duminică de premier, după confirmarea primelor două cazuri de infectare cu tulpina Omicron, vor fi discutate măsuri care trebuie luate pentru prevenirea răspândirii acestei tulpini în România.

Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care pot fi luate încât să limităm posibilitatea ca acestă tulpină să se răspândească rapid în România. Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină.

Ştiţi bine că în afară de faptul că este mai transmisibilă avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după vaccinare sau după boală faţă de această nouă tulpină”, a declarat Alexandru Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o întâlnire cu ministrul Sănătăţii şi cu reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Centrului de Control al Bolilor Transmisibile, după ce sâmbătă au fost confirmate primele cazuri de infectare cu Omicron în România.

Ministrul Sănătăţii a spus că la această şedinţă va merge „cu câteva scenarii, un set de propuneri care să limiteze transmiterea acestei tulpini în România şi important este ca aceste măsuri să poată fi aplicate”.

Alexandru Rafila a anunţat că cele două persoane care au fost diagnosticate cu Omicron în România au simptome minore sau sunt chiar asimptomatice.

„Nu sunt probleme deosebite, e adevărat ele au fost vaccinate, dar asta nu face altceva decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării. (…) Vor sta 14 zile în izolare”, a mai adăugat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *