Ministrul Dâncu vrea să cumpere 32 de avioane de vânătoare F16 din Norvegia, vechi de peste 40 de ani

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a transmis, vineri, o adresă Parlamentului României în care solicită aprobare pentru achiziţionarea a 32 de avioane F-16. Aeronavele ar urma a fi achiziţionate de la Guvernul Norvegiei, dar sunt vechi de 40 de ani şi ar fi urmat să fie casate, informează G4Media.

Solicitarea ministrului Vasile Dîncu a fost analizată de birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi a fost transmisă Comisiilor de apărare ale Parlamentului.

„Prin concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului ‘Avion multirol al Forţelor Aeriene, aprobată prin hotărâre de CSAT, este prevăzută realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie, prin continuarea dotării cu avioane F-16 transferate din excedentul altor state prin constituirea unei capabilităţi formate din minimum 3 escadrile a câte 16 avioane F-16 fiecare, necesare apărării spaţiului aerian pe timp de pace, criză şi război, precum şi asigurării contribuţiei naţionale la apărarea colectivă. (…). Singura soluţie identificată în prezent, ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informaţii, constă în achiziţia de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din 32 de avioane F-16, echipamente de suport logistic şi servicii de instruire”, se arată în solicitarea lui Dîncu.

Potrivit guvernului norvegian, avioanele F16 pe care forţele aeriene norvegiene le au în uz, au circa 40 de ani. Norvegia a vândut deja în luna februarie 12 aparate F16 către o companie americană, care le va folosi pentru antrenamente.

De altfel, Ministerul Apărării din Norvegia arată pe site-ul propriu că aeronavele F16 se apropie de finalul perioadei de serviciu, iar Ministerul Apărării a fost însărcinat încă din septembrie 2019 să înceapă pregătirile pentru scoaterea lor din uz şi eventuala vânzare.

Suma totală de achiziţie este de 454 de milioane de euro fără TVA, din care 354 milioane de euro pentru achiziţia propriu-zisă a avioanelor norvegiene, iar 100 de milioane de euro – suport logistic şi echipamente din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *