Măștile medicinale și FFP2 obligatorii de astăzi. Amenzi drastice pentru cei prinși cu măști textile

Sanatate

Starea de alertă a fost prelungită în România cu încă 30 de zile, începând de astăzi, iar purtarea măştii medicale sau FFP2 devine obligatorie în toate spaţiile închise sau deschise.

Măștile textile nu mai sunt permise.

Măsura a fost decisă de CNSU pentru a pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19:

Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” şi este un standard european pentru eficienţa măştii. Acest tip de mască filtrează cel puţin 94% din toţi aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2„, se arată în decizia CNSU.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat că, de sâmbătă, oricine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei – „E ca și cum n-ar avea una”, a spus Bode, într-un interviu pentru Digi24.

Cine face excepţie de la purtarea măştii

Fac excepţie de la purtarea măştii de tip medical sau FFP2 în toate spaţiile închise şi deschise, conform Hotărârii CNSU – copiii cu vârsta mai mica de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane, reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane, vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare dintre celelalte persoane din public, persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc) sau activităţi sportive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *