Goţiu, după ce Iohannis a retrimis în Parlament legea urşilor: „Se întâmplă şi minuni. Ar fi fost vânătoare la liber”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Fostul senator USR de Cluj, Mihai Gotiu, cunoscut activist pentru mediu, a descris, luni, decizia preşedintelui Iohannis de a trimite spre reexaminare în Parlament legea “care favoriza împuşcarea ‘la liber’ a urşilor” ca fiind drept “minune”.

De altfel, fostul senator a afirmat că, legea, în formatul actual, ar fi permis “aşa numitelor echipe de intervenţie” să împuşte orice urs, în vârf de munte, pe baza unor “sesizări inventate şi invocând un presupus atac”.

„Cu alte cuvinte: vânătoare la liber. Sau masacrare. Cum doriţi”, a adăugat Goţiu, pe pagina sa de Facebook.

În continuare, redăm postarea integrală a lui Mihai Goţiu:

„ULTIMĂ ORĂ: SE ÎNTÂMPLĂ ŞI MINUNI. Administraţia prezidenţială a refuzat să promulge legea care favoriza împuşcarea “la liber” a urşilor şi a trimis-o la reexaminare, în Parlament.

Potrivit comunicatului oficial, există două motive pentru care Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 81/2021 nu a fost promulgată:

1. extinderea intervenţiilor de urgenţă de la intravilan (cum e prevăzut în OUG) la extravilan, ceea ce, prin lipsa de claritate, ar putea duce la abuzuri (practic, ar putea fi împuşcat orice urs, în mijlocul pădurii ori pe vârf de munte);

2. modul în care e definită “starea de necesitate” (care ar justifica “extragerea”/împuşcarea unui urs), care are o formulare ambiguă şi care excede definiţiei generale a stării de necesitate, din Codul Penal.

Modificarea OUG 81/2021 a venit în urma unor amendamente UDMR, depuse la Camera Deputaţilor şi adoptate de majoritatea parlamentară actuală, prin care, practic, urşii puteau ajunge să fie împuşcaţi oriunde (nu doar în intravilan, cum e în OUG) şi în orice circumstanţe (tot ce ar fi avut de făcut cei care ar fi împuşcat un urs ar fi fost să invoce un atac, un pericol imediat – aşa-zisa “necesitate” – care, evident, nu ar fi avut cine să o conteste).

Practic, aşa-numitele echipe de intervenţie ar fi putut împuşca orice urs, în vârf de munte, pe baza unor sesizări inventate şi invocând un presupus atac. Cu alte cuvinte: vânătoare la liber. Sau masacrare. Cum doriţi.

PS IMPORTANT: Întoarcerea la reexaminare a Legii de aprobare a OUG nr. 81/2021 nu blochează aplicarea OUG nr. 81/2021, care rămâne în vigoare pe perioada de reexaminare şi până când Legea de aprobare a OUG (fără alte modificări ale OUG ori cu amendamente) va fi promulgată. Aşadar, cererea de reexaminare nu blochează “extragerea”/împuşcarea urşilor care ajung în localităţi şi despre care se dovedeşte că pun în pericol viaţa, sănătatea şi bunurile localnicilor. Singurul lucru blocat e posibilitatea de a împuşca urşi la liber, oriunde şi oricând.

Reamintim că, luni, preşedintele Iohannis a trimis la reexaminare în Parlament legea referitoare la metodele de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora. Un amendament depus de UDMR şi aprobat de Parlament prevedea că urşii vor putea fi împuşcaţi şi în afara localităţilor, faţă de varianta iniţială a Ordonanţei de Urgenţă care dădea voie autorităţilor să intervină doar în cazul în care ursul atacă în intravilan.

“În scopul permiterii unor intervenţii imediate pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora şi prin raportare la legislaţia europeană a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, ale cărei prevederi se aplică numai în intravilanul localităţilor. Prin Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, Parlamentul a eliminat însă sintagma „în intravilanul localităţilor” atât din titlul, cât şi din cuprinsul ordonanţei de urgenţă, lărgind astfel sfera de aplicare a metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun atât pentru intravilanul, cât şi pentru extravilanul localităţilor.

Din această perspectivă, apreciem că extinderea ariei de aplicare a măsurilor de intervenţie imediată şi pentru extravilanul localităţilor ar fi impus circumstanţieri, proceduri clare, criterii obiective, precum şi instituirea unui control şi a unor responsabilităţi corelative din partea autorităţilor din domeniul mediului. În absenţa acestora, aplicarea legii în forma transmisă la promulgare poate genera riscul apariţiei unor abuzuri. În plus, considerăm că măsurile de intervenţie imediată şi pentru extravilanul localităţilor ar trebui reglementate astfel încât derularea acestora în mediul natural al exemplarelor de urs brun să fie una cu caracter de excepţie, cu un regim juridic strict şi care să se coreleze cu întreaga legislaţie în domeniu, inclusiv cu procedurile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice”, a declarat Iohannis într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *