sâmbătă, aprilie 20, 2024

6 organizații condamnă discursul instigator la ură al AUR împotriva presei din România

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Apelul lansat de Alianța pentru Unirea Românilor pentru întocmirea unei liste cu „organele de presă toxice și false” din România este un act nedemocratic și creează un precedent periculos pentru jurnalism. „Listele negre” funcționează ca instrumente ale abuzului de putere în regimuri autoritare și au capacitatea de a amplifica discursul urii și violența.

Media critică la adresa unei persoane sau unui partid nu este în mod automat „toxică și falsă”. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit1 că „limitele criticii admisibile sunt mai mari în privinţa unui om politic, care acţionează în calitate de persoană publică, decât în privinţa unei simple persoane particulare. Omul politic se expune în mod inevitabil şi conştient unui control atent al faptelor şi gesturilor sale, atât din partea ziariştilor, cât şi din partea majorităţii cetăţenilor, şi trebuie să arate mai multă toleranţă”. În același timp, „libertatea de exprimare se aplică nu numai informațiilor sau ideilor primite favorabil ori considerate ca fiind inofensive sau indiferente, ci și celor care afectează, șochează sau neliniștesc statul sau o anumită parte a populației. În acest sens converg pluralismul, toleranța și spiritul de deschidere, fără de care nu există societate democratică”, afirmă CEDO2. Dacă AUR își dorește să facă parte din jocul democratic al României, trebuie să îi accepte și să îi respecte regulile.

Sugestia că jurnaliștii ar fi dușmani ai poporului și retorica extremistă despre jurnalism, folosite de AUR pentru a-și instiga susținătorii la violență și discriminare, reprezintă un discurs inacceptabil pentru reprezentanții unui partid parlamentar într-o democrație, ce trebuie să poarte responsabilitatea puterii cu care au fost învestiți.

Nu, presa nu este un dușman al poporului, așa cum reiese din ce în ce mai des din discursul public și în mod repetat în comunicările AUR. Prezumția avansată de AUR că toate informațiile transmise de presă sunt false este o instrumentalizare politică, în propriul folos și fără respect față de realitate, a termenului „fake news”. Modelul acesta, testat de Donald Trump și replicat în ultimii ani și în România, pune o anatemă asupra întregii prese românești și aduce un deserviciu dreptului cetățenilor la acces la informație. 


Înțelegem rolul criticii, inclusiv la adresa jurnaliștilor ori a materialelor acestora, însă solicităm oamenilor politici să se abțină de la atacurile generalizante la adresa presei. 

Solicităm jurnaliștilor și organizațiilor profesionale să expună public astfel de derapaje, de câte ori acestea se întâmplă, și să se solidarizeze cu redacțiile și colegii care devin victimele atacurilor.

Îndemnăm publicul să sprijine jurnaliștii și redacțiile pe care le apreciază, inclusiv prin abonamente sau donații, forme prin care putem să ne asigurăm că jurnalismul rămâne independent. 


Atunci când este făcut cu respect pentru meserie, jurnalismul aduce cetățenilor informațiile de interes public de care au nevoie și pe care altfel nu le-ar afla, chiar dacă acestea sunt incomode și critice față de un partid sau altul. Rolul jurnaliștilor nu este să aducă laude politicienilor, ori să promoveze partide, ci să relateze faptele, să le pună în context și să ceară socoteală reprezentanților locali și naționali pentru modul în care își îndeplinesc mandatul, inclusiv pentru neregulile pe care le fac și la care iau parte. Libertatea presei este parte integrantă din libertatea de exprimare a cetățenilor și orice atac la adresa sa constituie o restrângere de facto a acestui drept fundamental al omului.


Semnatari: 

Centrul pentru Jurnalism Independent 

ActiveWatch

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj

Funky Citizens 

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind


1Oberschlick împotriva Austriei (nr. 2), 1 iulie 1997, pct. 29, Culegere de hotărâri şi decizii 1997-IV.

Handyside împotriva Regatului Unit, 1976.

 

Freedom House România condamnă ferm atacul AUR la adresa jurnaliștilor!

 

Fundația Freedom House România și redacția PressHUB condamnă ferm acțiunea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), partid parlamentar ce a lansat miercuri un atac inadmisibil la libertatea presei din România.

AUR și-a instigat susținătorii să alcătuiască o „listă neagră” cu publicații și posturi TV etichetate ca fiind „cele mai toxice și false organe de presă”.

Acțiune de incriminare a jurnaliștilor este nedemnă pentru un partid parlamentar. Instigarea este inacceptabilă și periculoasă, încalcând flagrant principiile de funcționare ale unei societăți democratice.

Reamintim liderilor AUR, în rândul cărora se regăsesc și foști jurnaliști, că o societate sănătoasă nu poate funcționa fără presă. Fără sancționarea publică de către presă a acțiunilor liderilor politici care au pus în pericol parcursul democratic al României, societatea ar fi arătat astăzi altfel, cu libertăți de manifestare inclusiv publice mult limitate.

Reamintim de asemenea tuturor susținătorilor AUR că rolul politicienilor și al partidelor este de a apăra și garanta toate drepturile prevăzute de Constituția României, inclusiv dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare și libertatea presei.

Politicienii și partidele politice au obligația să își cântărească într-o manieră responsabilă discursul și manifestările publice, mai ales atunci când acestea riscă să alimenteze derapaje grave în societate.

Freedom House și redacția PressHUB insistă că întocmirea unor „liste negre”, încurajată oficial de către Alianța pentru Unirea Românilor, reprezintă un pericol real. De la violența discursului public și acțiunile incitatoare de pe rețelele sociale de comunicare până la violența fizică, în stradă, nu mai e decât un pas. Un pas care, o dată făcut, poate avea consecințe dramatice, pe termen lung.

Freedom House România și redacția PressHUB își declară solidaritatea față de jurnaliștii și publicațiile supuse presiunilor politicienilor de la AUR, care comit un atac la temelia unei societăți libere și democratice.

Invităm toți cetățenii să ia atitudine și să respingă ca inacceptabile astfel de manifestări care, în final,  ne afectează pe toți.

Miercuri jurnaliștii au fost ținta. Mâine poți fi tu sau oricare dintre noi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *