SUA a luat decizia de a interzice toate importurile de petrol și energie din Rusia: „Nu subvenționăm războiul lui Putin”

Politica externa

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că Statele Unite interzic toate importurile de petrol şi energie din Rusia, în cel mai recent efort de intensificare a sancţiunilor legate de invazia rusă în Ucraina.

Petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane„, a declarat Biden, citat de USA Today, în declaraţiile făcute marţi la Casa Albă. „Nu vom lua parte la subvenţionarea războiului lui Putin”.

Preşedintele a declarat că a luat această decizie în urma consultării cu aliaţii europeni, adăugând că aceştia nu sunt în măsură să se alăture SUA în interzicerea importurilor de energie rusească. El a menţionat că SUA lucrează îndeaproape cu aliaţii europeni pentru a dezvolta o „strategie pe termen lung” pentru a reduce dependenţa lor de energia rusă.

SUA şi aliaţii europeni au separat anterior petrolul rusesc de sancţiunile economice radicale impuse Moscovei, invocând efectul unei astfel de măsuri asupra pieţelor energetice globale. Dar se aşteaptă ca interdicţia să dea o lovitură devastatoare economiei ruseşti, care se bazează pe producţia de petrol şi gaze naturale pentru mai mult de 40% din veniturile ţării.

Deşi Rusia nu exportă prea mult petrol în SUA, se aşteaptă ca interdicţia să crească preţurile, care au crescut deja la pompă.

Pe termen scurt, veţi vedea că preţurile vor creşte cu siguranţă„, a declarat expertul în energie Gianna Bern. „Cât de mult, rămâne de văzut, şi unde şi cum se va umple golul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *