Biden: „Conflictul dintre NATO şi Rusia ar reprezenta al Treilea Război Mondial, avertizează cu un răspuns sever dacă Rusia va folosi arme chimice”

Politica externa

În timpul unui discurs ţinut vineri de şeful administraţiei americane despre războiul dintre Rusia şi Ucraina, Joe Biden a cerut încetarea relaţiilor comerciale normale cu Rusia, deschizând calea pentru creşterea taxelor la import şi a anunţat blocarea achiziţiilor de vodcă şi icre negre de fabricaţie rusească.

Dar poate cea mai importantă parte a discursului a survenit în momentul în care Biden a promis din nou că Statele Unite nu se vor angaja direct în conflict cu Rusia, deoarece acest scenariu ar duce la „Al Treilea Război Mondial” între NATO şi Rusia.

„Vom continua să fim alături de aliaţii noştri din Europa şi să transmitem un mesaj cât se poate de clar. Vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO cu toată puterea NATO unită şi concentrată”, a spus Biden după ce a detaliat câteva dintre cele mai noi sancţiuni anti-Rusia.

Nu vom duce un război împotriva Rusiei în Ucraina. Conflictul direct dintre NATO şi Rusia va reprezenta un al treilea război mondial, lucru pe care trebuie să ne străduim să îl prevenim”, a subliniat el.

În ultimele zile Moscova şi Washingtonul au schimbat acuzaţii reciproce privitor la planificarea de operaţiuni de diversiune. Agenţiile de informaţii americane susţin că Rusia ar plănui un atac diversionist cu arme chimice, pe care să-l pună pe seama forţelor ucrainene, în vreme de Kremlinul învinuieşte SUA de plănuirea unui atac în care păsări migratoare care traversează Rusia să fie infectate cu virusuri letale pentru a îmbolnăvi populaţia.

Unul dintre reporteri l-a întrebat pe Joe Biden în legătură cu acţiunile pe care le are în vedere SUA în cazul în care forţele ruseşti vor lansa un „atac cu arme chimice”.

Ar răspunde SUA militar dacă Putin lansează un atac cu arme chimice?” a întrebat reporterul.

Răspunsul lui Biden a fost vag, locatarul Casei Albe spunând că nu va discuta despre informaţii specifice, iar apoi a urmat: „Rusia ar plăti un preţ mare dacă va folosi arme chimice”.

Cu o zi înainte, atât purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, cât şi – săptămâna aceasta – Victoria Nuland, un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, au avertizat despre un potenţial „pretext” rusesc pentru un atac chimic şi o operaţiune de diversiune, care să fie pusă pe seama forţelor ucrainene pentru a motiva o escaladare ulterioară a atacurilor din partea forţelor invadatoare ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *