Clujul Politic LIVE!: Cele mai mari provocări ale prefectului Irina Munteanu

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Invitată marți dimineață, 15 martie, la Clujul Politic LIVE!, prefectul Clujului, Irina Munteanu, prima femeie care ocupă această funcție în istoria post-decembristă a orașului, a vorbit despre provocările întâmpinate în ultimii doi ani de pandemie în calitate de subprefect și ulterior prefect. Aceasta a explicat care este situația COVID-19 după ridicarea restricțiilor pandemice.

„Nu îmi place să consider momente grele, ci provocări care necesită situații urgente. Îmi aduc aminte de două momente, dacă ar fi să mă raportez la ultimii doi ani. Momentul 2020 când ne-am confruntat cu lipsa materialelor sanitare, când existau atât exprimări vocale ale nevoilor în ceea ce privește spitalele, cât și o foarte mare implicare a comunității și solidaritate, iar aici vorbesc de ONG-uri, de mișcări civice și alte instituții și entități sau agenți economici care și-au oferit sprijinul.

Cred că aceasta a fost o foarte mare provocare, să ne punem laolaltă și să gândim o intervenție centralizată și și să răspundem exact pe nevoi. Acesta a fost un moment dificil de care m-am ocupat eu și mi-am adunat mulți prieteni alături, iar aici mă refer la instituții și ONG-uri sau agenți economici care au ajutat în acea perioadă”, a mai precizat prefectul Clujului.

Despre situația COVID-19

„Poate că a dispărut din prim-plan, însă nu și din atenția autorităților. COVID-19 există în continuare. Într-adevăr suntem într-o fază de scădere accentuată, la nivelul municipiului Cluj-Napoca suntem puțin peste 8 incidența, la nivelul județului peste 6, dar în continuare lucrurile funcționează cum au funcționat și până acum din multe puncte de vedere. Centrele de testare există în continuare, se realizeazî în jur de 2000 de teste zilnic, pozitiv sunt în continuare, spitalele funcționează într-un sistem mixt pentruu că grija trebuie să existe.

Lucrurile merg mai departe și sunt în atenția noastră pentru că trebuie să avem grijă. Pe altă dată în 2020 la o incidență de 7 știm bine ce probleme și discuții erau. Într-adevăr, ceea ce avem în plus în acest moment este procentul de vaccinare crescut, peste aproape 60% pe județul Cluj și o imunizare de turmă pentru că ne-au încercat două valuri grele și cu foarte mulți pozitivi. Noi mergem înainte și avem grijă de toate aceste componente.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a rămas integral COVID pentru că acesta este specificul său și bineînțeles există și acele locuri speciale pentru persoanele venite din Ucraina care pot să prezinte patologii infecțioase de un anumit tip, a mai declarat prefectul Irina Munteanu.

Gestionarea refugiaților veniți din Ucraina la Cluj

„Solidaritatea Clujului manifestată în 2020 a reînviat în urmă cu două săptămâni. Astfel că am luat decizia ca la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să stabilim un nucleu de intervenție alcătuit din instituții publice, ONG-uri, care fiecare și-au oferit sprijinul pentru gestionarea situației. Fiecare entitate cu zeci sau sute de colaboratori are sarcini clare în gestionarea unui aspect privind persoanele venite din Ucraina, fie donațiile, fie centralizarea lor în depozite mari, fie asigurarea cazărilor sau consiliere informațională sau medicală. Este o colaborare impecabilă și lucrurile merg foarte bine din acest punct de vedere.

Am amenajat și în gară un centru de refugiați pentru cei aflați în tranzit, lucrurile merg minunat acolo, inclusiv o sală pentru mamă și copil pentru alăptat, cu lapte praf la dispoziție este amenajată acolo, inclusiv o sală de mese„, a mai susținut prefectul.

Emisiunea poate fi urmărită integral mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *