Președintele Iohannis, la Summitul NATO: „România este în siguranță. Niciun român nu trebuie să se teamă”

Politica nationala Slider

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat joi că România nu este în pericol şi niciun român nu trebuie să se teamă, având în vedere conflictul din Ucraina.

Fiindcă românii sunt îngrijoraţi de această situaţie, trebuie să vă spun foarte clar că niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianţă de apărare care a existat vreodată. Militarii noştri sunt bine pregătiţi. Deci pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol, românii sunt în siguranţă prin forţele noastre armate şi prin NATO”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, care se desfăşoară la Bruxelles, citat de AGERPRES.

Şeful statului a subliniat că România doreşte să aibă propria apărare solidă.

Securitatea începe de acasă. Noi de aceea am decis, la ultima şedinţă a CSAT, să creştem alocarea pentru apărare de la 2% din PIB, cât este acum, la 2,5% din PIB. Deja la Ministerul Apărării şi la Armată se lucrează la un plan îmbunătăţit de dotare. Este foarte clar că noi ne dorim să avem aliaţii alături de noi, dar în acelaşi timp evident că ne dorim să avem noi apărarea noastră solidă”, a precizat preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că România participă la formate aliate în regiune şi va fi prezentă acolo unde este nevoie de ea.

Forţa de menţinere a păcii este deocamdată o idee care nu a fost agreată în NATO. Vom vedea în ce măsură putem să ajungem la aşa ceva.

Un lucru este cert: România participă la formate aliate în regiune, dacă ne amintim că din 2017 deja un batalion românesc participă la grupul de luptă din Polonia, aşa cum un batalion din Polonia participă la Brigada multinaţională de la Craiova. Deci noi suntem prezenţi şi vom fi în continuare tot mai prezenţi acolo unde este nevoie de noi, unde se consolidează Flancul estic, dar nu numai”, a adăugat şeful statului român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *