Jandarmii clujeni au marcat 172 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române în SECRET, fără accesul presei!

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Vineri, 1 aprilie, a avut loc aniversarea de 172 de ani de la înființarea Jandarmerie Române la Cluj-Napoca, în prezența comandamentului, dar și a activului de partid și a autorităților locale, în curtea Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop”.

Deși Ziua Jandarmeriei este pe 3 aprilie, conducerea instituției clujene a decis să o organizeze cu două zile mai repede și să invite autoritățile locale, însă accesul presei a fost interzis.

Prefectul judetului Cluj, Irina Munteanu, a primit o plachetă din partea conducerii Jandarmeriei Cluj.

La eveniment au luat parte viceprimarul Dan Tarcea, vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan, consilierii județeni Maria Forna și Alexandru Cordoș, consilierul local Anca Ciubăncan, primarii Dorin Lojigan și Lucia Suciu, precum și șeful Poliției Locale Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean.

Nu a fost invitată nici presa locală, dar nici rudele și familiile jandarmilor la acest moment important, totul s-a făcut în secret, doar în prezența autorităților locale. 

„Am avut bucuria de la fi prezent la ceas aniversar în mijlocul jandarmilor clujeni la împlinirea a 172 de ani de existență a Jandarmeriei Române.
Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost ziua de 3 aprilie 1850, când, printr-un ordin domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare.

În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate instituţiile statului naţional modern român.

În aceste momente de sărbătoare şi omagiere consider că rolul Jandarmeriei Române este major pentru societatea noastră, în păstrarea unui climat favorabil respectării legilor, în garantarea drepturilor şi libertăţiilor cetăţenilor. Jandarmeria Română este o instituție deosebit de importantă pentru bunul mers al societăţii româneşti spre un stat de drept şi o democraţie funcţională.

În calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca îi felicit pe cei care astăzi au fost avansați în grad și urez La mulți ani Jandarmeriei Române!„, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *