Ungaria va plăti gazul și petrolul rusesc în ruble

Politica externa Slider

Ungaria va folosi schema de plată în ruble cerută de Moscova pentru gazele și petrolul livrat. Conform declarației pentru CNN a ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, situația e cauzată de infrastructură și de lipsa de rute și surse alternative.

85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracţie, nu am ales situaţia aceasta”, a declarat Peter Szijjarto, pentru CNN.

„Infrastructura” de plată oferită de Moscova este la fel de rigidă și lipsită de alternative.mportatorii de energie au fost nevoiţi să deschidă două conturi bancare la Gazprombank – un cont în valută şi un cont în ruble. Veniturile din vânzări sunt plătite în valută străină (dolari sau euro), care este apoi convertită de Gazprombank în contul de ruble.

Această schemă de plată, în opinia Comisiei Europene exprimate într-un document publicat săptămâna trecută, „pare posibil” să respecte cerințele Rusiei fără a intra in conflict cu normele UE. Totuși, potrivit CNN, întregul proces este extrem de neclar din punct de vedere legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *