UBB – pe locul I în România, pe locul 15 în Europa de Est și pe locul 260 în Europa, în cel mai recent și mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS

Slider Special

UBB – pe locul I în România, pe locul 15 în Europa de Est și pe locul 260 în Europa, în cel mai recent și mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă locul I în țară, locul 15 în Europa de Est și locul 260 în Europa (între primele 38% din 690 de universități incluse din 46 de țări), conform rankingului britanic QS al universităților, dat publicității miercuri, 20 septembrie 2023 (QS World University Rankings: Europe – https://www.topuniversities.com/europe-university-rankings).

Clasamentul QS este cel mai utilizat clasament al universităților, reunind indicatori complecși de educație, cercetare-dezvoltare-inovare și relație cu societatea, inclusiv de angajabilitate, internaționalizare și sustenabilitate. Țările europene eligibile în acest ranking sunt cele 46 de țări membre ale Consiliului Europei, iar 4 dintre acestea nu au nicio universitate inclusă în acest ranking.

„Sigur că mă bucură această performanță! Dar așa cum am spus că nu trebuie făcut un „doliu național” în legătură cu faptul că România nu mai are reprezentare în rankingul Shanghai, dar că trebuie să învățăm din asta să facem ceea ce trebuie făcut pentru mediul academic românesc, această performanță nu anulează, ci amplifică nevoia de regândire a arhitecturii mediului academic românesc și a finanțării excelenței academice, dacă vrem să creștem sau măcar să rămânem la acest nivel și în acest ranking. Rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universități, iar conform recomandărilor Comisiei Europene prin COARA, acestea trebuie văzute doar prin această logică. În plus, fluctuațiile în diverse rankiguri – ex. prezențe, neprezențe, poziții/ranguri diferite -, determinate mai ales de nuanțele diferite în criteriile de clasificare, sunt corectate prin metarankiguri, iar UBB are sub acest aspect cea mai bună performanță din istoria sa”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În „Metarankingul Universitar” (publicat pentru prima dată în 2016 pentru anul 2016 de către Ministerul Educației, iar ulterior, cu aceeași metodologie, de alte organizații academice), care reunește 9 rankinguri/clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut constant ca performanță din 2016 în 2022.

În „Metarankingul Național” (publicat pentru prima dată în anul 2022 pentru 2021 de către Ministerul Educației), care reunește 9 clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut ca performanță din 2021/2022 în 2022/2023.

Pe parcursul anului 2023, considerând toate rankingurile incluse în metarankingurile universitare/naționale publicate până în prezent, UBB are cea mai bună performanță din România:

  • Poziția 801-550 în clasamentul britanic global QS – prima în România;
  • Poziția 923 (top 4,5%) în clasamentul CWUR/Centre for World University Ranking – prima în România;
  • Poziția 1157 (Quartilul 1) în clasamentul Scimago al universităților – prima în România;
  • Poziția 1058 în clasamentul Leiden – prima în România;
  • Nicio universitate românească nu a fost inclusă în clasamentul chinez Shanghai/ARWU și în cel taiwanez NTU (ambele rankinguri se bazează mai ales pe publicații de tip articol din zona științelor, indexate Web of Science).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *