Lansare de carte „Eutopia. Concepte, identități și istorii românești” de Liviu Neagoe

Slider Special

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează joi, 5 august 2023, de la ora 17, lansarea cărții „Eutopia. Concepte, identități și istorii românești”, semnată de prof. dr. Liviu Neagoe (FOTO).

Cu această ocazie, vor lua cuvântul prof. dr. Laszlo Alexandru, prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács,  prof. univ. dr. Ovidiu Pecican și prof. dr. Liviu Neagoe.

Cu studii de masterat în istorie modernă la Central European University Budapesta și un doctorat în istorie la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Liviu Neagoe s-a făcut cunoscut lumii academice prin volume de autor, care problematizează concepte semnificative ale istoriei moderne și contemporane.

Noua sa carte, „Eutopia”, publicată la editura Cartier, ne propune o abordare lucidă și dezinhibată a identității naționale și construcțiilor identitare care o formează dintr-o perspectivă regională și central-europeană. Titlul cărții trimite la un spațiu de intersecție dintre identitatea românească și identitatea europeană și oferă o perspectivă deschisă asupra discursurilor specificului național care depășesc naționalismul îngust, parohialismul și încastrarea în ideologiile identitare.

Cartea conceptualizează, investighează, problematizează, folosește multiple surse pentru a oferi cititorului posibilitatea de a reflecta asupra unor teme de larg interes: identitate națională, balcanism, semiorientalism, europenism, românism, suflet național, stigmat etnic, antisemitism. Este necesar ca fiecare generație să reevalueze temele majore ale istoriografiei și să verifice permanent informațiile despre trecut pentru a le elibera de ideologiile și mitologiile care le-au împovărat și au ocultat memoria colectivă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *