Scandal la Stiințe Politice (SNSPA), unde AUR a împărțit pliante electorale. Reacția universității

Politica nationala Slider

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, îl acuză pe George Simion, președintele AUR,  că „a ales să promoveze discursul urii și redeschide calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților”, după ce, luni, reprezentanții AUR au distribuit pliante prin care critică universitatea și îi îndeamnă pe studenți să se alăture partidului, scrie Libertatea.„

„Nu mai pierde timpul și banii la Universitatea lui Pricopie și Pârvulescu!” și „Nu te lăsa manipulat de laboratorul propagandistic al sistemului SNSPA!” sunt două dintre mesajele de pe pliantele distribuite de AUR la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în prima zi a noului an universitar. Formațiunea condusă de George Simion are un mesaj direct pentru studenții de la științe politice: „Fii curajos și alătură-te mișcării care a spart vechile tipare și a arătat că se poate!”.

Cum a replicat SNSPA: 

Rectorul SNSPA Remus Pricopie a replicat pe siteul facultății:  “George Simion, președintele AUR, a ales să promoveze discursul urii la SNSPA și să redeschidă calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților.

Luni, 2 octombrie 2023, la deschiderea noului an universitar, susținători ai partidului AUR au distribuit pliante, în curtea și în sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în care promovează partidul, îi îndeamnă pe tineri să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în AUR. În acest context, în fața acestor manifestărilor politice de tip extremist și legionar, rectorul SNSPA transmite următoarea declarație:

“NU este o noutate faptul că politicienii nedemocrați sunt deranjați de universități, de gândirea critică și cercetările serioase. Pe această logică, duminică, 1 octombrie 2023, într-o emisiune de televiziune, preşedintele AUR George Simion, politician de factură legionară, a amenințat că va veni la sediul SNSPA.

Luni, 2 octombrie 2023, cu ocazia deschiderii noului an universitar, George Simion, președintele AUR, a ales să promoveze discursul urii la SNSPA și să redeschidă calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților. La ordinul său, a fost organizat un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic.  Susținătorii săi au distribuit pliante care îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în partidul AUR.

Studenții și profesorii au decis să-i ignore.

Universitatea este un spațiu al libertății de exprimare și de gândire, unde studenții sunt încurajați să exploreze idei noi, să își dezvolte capacitatea critică și să se angajeze în dialog deschis și constructiv pe orice temă. Această libertate intelectuală este fundamentul unui învățământ de calitate, care promovează înțelegerea profundă, toleranța și inovarea în societate. Singurele bariere de manifestare în spațiul academic sunt legea și bunul simț. De aceea, politicieni nedemocratici, precum George Simion, au avut întotdeauna o problemă cu universitățile. Exemplele de tristă amintire ale legionarilor nu sunt foarte îndepărtate. Ultimele „evenimente” de acest tip, respectiv manifestări violente față de vocile critice din spațiul universitar, s-au petrecut în toamna anului 1940, sub coordonarea lui Horia Sima și cu complicitatea ministrului legionar al educației, din acea perioadă.

Într-o școală de guvernare, în care se studiază principiile și normele de organizare și funcționare ale unei societăți democratice, este esențial să se discute și despre virușii care pot afecta democrația. Astăzi, studenții SNSPA au asistat la o lecție practică, în care au avut posibilitatea să vadă cum arată și cum se manifestă un astfel de virus al democrației, respectiv cum acționează un politician de factură legionară.

După o analiză a legalității demersului de azi al AUR, SNSPA va stabili ce instituții ale statului vor fi sesizate. Conform Legii învățământului superior, art. 13 (3) “Spațiul universitar este inviolabil”, iar Art. 25. — (1) “În instituțiile de învățământ superior sunt interzise activitățile care constau în prozelitism politic”.

Nu putem să ignorăm creşterea manifestărilor politice de tip extremist, legionar, fascist, xenofob, antisemit, la care se adaugă o prezență tot mai accentuată a mesajelor publice de negare / ignorare a adevarului, inclusiv a evidențelor ştiințifice, cu scopul explicit de a conduce la dezbinare socială. În fața acestor provocări, este mai important ca oricând să avem atitudini ferme față de atacurile la adresa democrației şi a echilibrului social.

Rolul SNSPA în formarea unor specialiști în științele guvernării este fundamental, iar el nu va fi perturbat de exprimările și acțiunile nedemocratice ale unor politicieni care lucrează zi de zi la dărâmarea României pro-europene și euroatlantice, nu la ‘salvarea’ ei.”.

Mai multe AICI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *