Atacul asupra unui sat din regiunea Harkov s-a soldat cu 51 de morţi. Ruşii au folosit o rachetă Iskander care a lovit un local unde oamenii se adunaseră la un parastas – VIDEO

Politica externa Slider

O rachetă rusească a lovit joi un local şi un magazin dintr-un sat din estul Ucrainei, ucigând cel puţin 51 de civili, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri ale războiului din ultimele luni, potrivit oficialilor de la Kiev, relatează Reuters şi Associated Press.

Hroza, care avea o populaţie de aproximativ 500 de locuitori înainte de război, se află în nord-estul regiunii Harkov. Aproximativ 60 de persoane se aflau în localul lovit, unde participau la un parastas după o înmormântare, a declarat ministrul afacerilor interne, Ihor Klîmenko, care a oferit noul bilanţ al morţilor.

Oamenii stăteau la masă în momentul atacului. „Din fiecare familie, din fiecare gospodărie a satului, au fost oameni prezenţi la această comemorare. Este o tragedie teribilă”, a declarat Klîmenko pentru televiziunea ucraineană.

Şeful cabinetului prezidenţial, Andrii Iermak, şi guvernatorul Harkovului, Oleh Sîniehubov, au declarat că un băiat de 6 ani se numără printre morţi, iar alte şapte persoane au fost rănite.

În regiunea Harkov au fost declarate trei zile de doliu.

Potrivit informaţiilor preliminare de la Kiev, satul Hroza a fost lovit de o rachetă Iskander. Echipele de intervenţie încă mai caută victime printre dărâmăturile în flăcări ale clădirilor avariate. Procurorii ucraineni au publicat fotografii care arată corpuri însângerate.

Atacul a avut loc în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski participă în Spania la un summit cu circa 50 de lideri europeni, pentru a obţine sprijinul acestora pentru ţara sa.

De la Granada, Zelenski a denunţat atacul din satul Hroza ca fiind o „crimă rusească de o brutalitate demonstrabilă” şi „un act de terorism complet deliberat”.

Hroza şi alte părţi din estul regiunii Harkov au fost capturate de Rusia la începutul războiului şi recucerite de Ucraina în septembrie 2022. Satul se află la doar 30 de kilometri vest de Kupiansk, o zonă cheie a efortului militar rusesc. Zelenski vizitase zona marţi pentru a se întâlni cu trupele şi pentru a inspecta echipamentele furnizate de Occident.

Localul şi băcănia din sat au fost lovite în plină zi, după prânz, şi au fost reduse la o grămadă de moloz. Oficialii au postat imagini cu salvatori căţăraţi printre dărâmături fumegânde. Unele fotografii arată corpuri zăcând alături de plăci de beton şi metal răsucit, iar altele îi arată pe salvatori transportând cadavre.

Atacul a fost cel mai sângeros în regiunea Harkov de la invazia Rusiei, în urmă cu mai bine de 19 luni, a declarat un purtător de cuvânt al administraţiei militare regionale din Harkov pentru televiziunea publică ucraineană Suspilne. De asemenea, se pare că este vorba despre unul dintre cele mai grave bilanţuri cu victime civile în cadrul unui singur atac rusesc de la începutul războiului.

Klîmenko a confirmat că informaţiile preliminare arată că atacul a fost efectuat cu o rachetă balistică Iskander. El a spus că atacul a fost în mod clar foarte bine ţintit, iar serviciile de securitate ucrainene au lansat o anchetă în acest sens.

„Teroriştii au efectuat în mod deliberat atacul în timpul prânzului, pentru a se asigura că va fi un număr maxim de victime”, a declarat şi ministrul apărării Rustem Umerov. „Nu existau obiective militare acolo. Aceasta este o crimă odioasă menită să-i sperie pe ucraineni”, a comentat ministrul apărării, proaspăt numit în funcţie.

Moscova nu a comentat deocamdată evenimentele de la Hroza, dar Moscova neagă că vizează în mod deliberat civili, deşi mulţi au fost ucişi în atacurile care au lovit zone rezidenţiale, precum şi instalaţii energetice, de apărare, portuare, silozuri de cereale şi de altă natură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *