Ghinea, vicepreședinte USR, la Cluj: ”PNL a ajuns femeia de servici a PSD. Cele două partide stopează modernizarea României”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Cristian Ghinea, vicepreședinte USR, fost ministrul al Fondurilor Europene a  declarat, luni, într-o conferință de presă, la Cluj-Napoca, că PNL și-a înșelat electoratul, ”acum e femeia de servici a PSD care blochează proiectul de modernizare al României. În 2024 românii vor trebui să aleagă între polul neo-fascist AUR, polul celor care vor să stopeze modernizarea PNL/PSD și de USR, care vrea să modernizeze”

Despre Planul Național de Restructurare și Reziliență (PNRR)  Ghinea a spus că ”este o poveste fără sfârșit, care nu se mai termină. Noi monitorizăm acest program de țară care să ducă la reformarea, propunem soluții. Cererea 3 si 4 de plată nu au fost depuse. Cererea 2 trebuia să intre în 2022. Eu cred că anul ăsta nu va intra nici un euro din PNRR în 2023. Anul viitor banii din PNRR se vor termina, 7 miliarde sunt în casă la BNR, există cerere de 14 miliarde, vor avea o mare problemă bugetară PSD/PNL”.

Ghinea a atacat dur PNL. ”Am lucrat bine pe PNRR cu liberali dar îmi pare rău că au uitat, îi ziceam lui Cîțu, cu cine vrei să modernizezi, i-am zis atunci când am plecat. Domnule Boc, cu cine vrei să modernizezi Clujul, cu Bode, cu Helvig? Regret că acești oameni nu înțeleg ce înseamnă modernizarea și ce se putea face”.

Boc își joacă cariera politică pe proiectul Metrou, a mai spus Ghinea.

”Am negociat cu Boc împreună la Comisie proiectul Metroului, sunt mari semne de întrebare la Comisie dacă Primăria poate face acest mare proiect de infrastructură. Ar fi mare păcat, banii nu s-au pierdut pentru metrou dar am văzut că licitația pentru supravegherea dirigenției de șantier s-a gripat și un semn rău. Fac un apel să lucrăm împreună, USR a deschis aceste proiecte la Bruxelles și ele trebuie implementate. Am văzut că USR a pus presiune pe politicul local, altfel nu se poate.”

Despre Centura Metropolitană Cluj Ghinea a spus că e o non-discuție. Sunt bani europeni, vechii banieuropeni cu termen limită de chletuială în 2029, sunt in Planul Operațional de Transport. Dacă era în PNRR Centura trebuia să fie gata în…2026. 

Ghinea despre Polul de Dreapta

Vicepreședintele USR, Cristian Ghinea a spus că negocierile cu Forța Dreptei și PMP sunt în toi și că sunt șanse ca Polul de Dreapta să se înființeze. De asemenea, a spus că sunt mulți liberali nemulțumiți de alianța cu PSD, mai ales cei proveniți din vechiul PNL astfel că sunt șanse să existe o dizidență în interiorul PNL. ”Sunt foarte mulți supărați care vor să se rupă de PSD. Asta se va întâmpla după alegerile europarlamentare, când dezastrul PNL va fi major. Putem să ne așteptăm la o ruptură”.

Președintele USR Cluj, Oana Murariu, a spus că PNRR este ca un tren cu bani pe care USR l-a adus în Cluj-Napoca, adică 1,5 miliarde de euro.

”Acești bani pot să fie accesați de medicii de familie și directori de școli pentru înființare de cabinete de școli, le-am trimis adrese tuturor să depună proiecte„, a spus Murariu.

De asemenea, Murariu a spus că acest tren a fost ”setat” de echipa Ghinea. PSD și PNL pun bariere acestui PNRR. Reformele mari nu au fost duse la capăt, au fost blocate de Putere. Boc ar trebuie să își maximizeze influența în PNL ca aceste reforme din PNRR să fie implementate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *