Dezbatere CIIC – Someșul metropolitan – culoar verde-albastru de mobilitate sustenabilă

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Joi, 19 octombrie 2023, începând cu ora 17, va avea loc o nouă dezbatere publică sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), având ca temă „Someșul metropolitan – culoar verde-albastru de mobilitate sustenabilă”.

Dezbaterea se va desfășura în format hibrid: fizic, la Casino – Centrul de Cultură Urbană și online, pe platforma electronică ZOOM. 

Aceasta va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC– Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Alături de modernizarea malurilor Someșului (proiect aflat în implementare în municipiul Cluj-Napoca), culoarul verde albastru de mobilitate de-a lungul Someșului reprezintă unul dintre proiectele fanion ale Planului de Mobilitate Durabilă 2021-2030 și se alătură marilor proiecte de infrastructură ale municipiului. 

În cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2030 și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2030,  Zona Metropolitană își propune să valorifice experiența câștigată până acum și să o transpună la o scară geografică mai întinsă. 

Astfel, se propune amenajarea culoarului verde-albastru al Someșului Mic, între comunele Gilău și Apahida, cu posibilitatea unei viitoare extinderi a amenajărilor spre Jucu, Bonțida, Gherla și Dej.

Obiectivul culoarului de mobilitate nemotorizată este de a conecta Municipiul Cluj-Napoca cu zona sa metropolitană. În materie de mobilitate urbană, va oferi o alternativă viabilă transportului cu mașina personală și va fi o atracție în sine pentru cei aflați în căutarea unor activități de agrement. Astfel, râul Someșul Mic se va transforma într-un element natural valoros care contribuie la dezvoltarea orașului din două perspective: cea ecologică și cea a mobilității sustenabile.

Implementarea proiectului va extinde rețeaua de alei, de promenadă, pistele velo și spațiile verzi, urmărind principiile dezvoltării sustenabile, în care deplasările pe jos sau cu bicicleta au prioritate în fața traficului motorizat și care se desfășoară de-a lungul unui coridor natural atractiv și neafectat de poluare.

Pentru participanții din mediul online, pentru înscrierea la cuvânt la dezbatere, cei interesați sunt rugați să adreseze o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC– Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a putea primi linkul de conectare în ziua dezbaterii și detalii cu privire la intervenție.

Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Aceasta este ideea centrală a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar dezbat transformările și provocările urbane. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *