S-au anulat alegerile interne din USR pentru candidatura la Consiliul Județean

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Alegerile de tip ”primaries”, după stil american, pentru Consiliul Județean, au fost anulate de USR. Cele pentru primărie continuă.

Erau trei candidați din care urma ca unul să fie desemnat să intre în focul luptei pentru șefia Consiliului Județean. Duminică, 15 octombrie, în cadrul Conferinței județene,  delegații filialelor din județ au decis
prin vot anularea acestor alegeri pentru nominalizarea unui candidat la Consiliul Județean. Decizia i-a luat pe toți candidații pe nepregătite.

Cei trei candidați care se luptau la nominalizare erau Adela Dehenes (consilier județean), Cătălin Sălăgean (fost președinte USR) și Marius Sironka.

Sursele Clujul Politic spun că decizia a venit în urma analizei BJ a șanselor acestor trei candidați la localele din 2024. Oricare ar fi fost trimis în dura luptă politică contra candidaților PNL, PSD sau AUR ar fi avut șanse minime de câștig.

Adela Dehenes s-a rezumat să declare pentru Clujul Politic: ”Ne-a surprins decizia. În rest no comment.”

Oana Murariu, președintele USR Cluj a declarat că ”În iunie anul acesta Conferința Filialei Județene USR Cluj a votat regulamentul de alegeri primare a candidatului USR pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

A fost un regulament în oglindă cu cel pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, unde ideile, privite în abstract, au avut ecou în punerea în aplicare în concret, înscriindu-se 11 candidați, din care trebuiau aleși 3 pentru cea de-a doua etapă. Acest lucru a avut loc pe 1 octombrie 2023, continuând cursa Viorel Băltărețu, George Trif și Mihaela Nia.
În cazul alegerilor primare pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, s-au înscris doar 3 candidați: Adela Dehenes, Cătălin Sălăgean și Marius Sironka, ideile agreate în abstract prin regulament neajungând, în practică, să poată fi aplicate astfel cum s-a intenționat. Spre exemplu,
Regulamentul prevedea că în 15 octombrie 2023 trebuia să alegem 3 membri dintre toți cei înscriși pentru a merge mai departe în cea de-a doua etapă. Pentru că în realitate aceasta a presupus a alege 3 candidați din 3, întreaga procedură a fost percepută ca o formalitate de către colegi și de aceea ecoul acestor primaries a fost mult mai redus decât așteptările – în general.
Pentru eficientizarea utilizării resurselor, inclusiv în comunicare, Conferința Filialei Județene a decis cu majoritate de voturi că o continuare a procedurilor din inerție de tipul alegerea a 3 candidați din 3 ori convocarea unor ședințe pentru că regulamentul obligă la efectuarea unor proceduri, deși în realitate nu se poate lua nicio decizie, nu caracterizează USR. Dimpotrivă, adaptarea și utilizarea inteligentă a resurselor este ceea ce promovăm ca politici publice, iar situația în interiorul partidului nu poate fi altfel.
Cei 3 colegi înscriși rămân în competiția internă și au reușit până în prezent să își contureze profilul de candidat în fața colegilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *