Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Este puţin deprimant ca de la Viena să auzi ca şi cum acolo o placă s-ar fi stricat puţin. Argumentele sunt cel puţin străvezii

Politica externa Slider

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, joi la Bruxelles, întrebat despre strategia României la Consiliul JAI pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi despre opoziţia continuă a Austriei, că este puţin deprimant să tot auzi de la Viena „ca şi cum acolo o placă s-ar fi stricat puţin, în condiţiile în care România performează foarte bine în oprirea migranţilor ilegali”.

Şeful statului a adăugat că argumentele Austriei sunt „cel puţin străvezii”, în contextul în care Austria spune mereu că nu are nimic împotriva aderării României şi Bulgariei, însă la şedinţa din trecut a Consiliului JAI a aprobat aderarea la Schengen a Croaţiei.

„Asta cu forţările nu prea ţine în relaţiile din interiorul UE, dar sigur este puţin deprimant ca de la Viena să auzi ca şi cum acolo o placă s-ar fi stricat puţin, tot acelaşi text, în condiţiile în care România performează foarte bine în oprirea migranţilor ilegali. Noi continuă. Deci eu continui pe toată linia diplomatică începută, împreună cu toată echipa mea şi Guvernul face tot ce poate”, a afirmat Klaus Ioahnnis, întrebat joi, înaintea participării la Consiliul European de la Bruxelles, ce strategie are România pentru perioada următoare, dacă vom mergem la Consiliul JAI cu o punere pe agendă a subiectului pentru a forţa un veto privind aderarea ţării noastre la Schengen.

Şeful statului a adăugat că argumentele Austriei sunt „cel puţin străvezii”, în condiţiile în care Austria spune că nu are nimic împotriva aderării României şi Bulgarie la Schengen, însă se opune extinderii acestui spaţiu.

„Devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condiţiile în care Austria de fiecare dată spune clar că nu are nimic împotriva României şi Bulgariei, dar se opune extinderii spaţiului Schengen, în condiţiile în care exact în aceeaşi şedinţă a aprobat aderarea Croaţiei. Deci argumentele sunt cel puţin străvezii. În aceste condiţii, noi continuăm, noi continuăm toate discuţiile. Ştim foarte bine că noi îndeplinim absolut toate criteriile Schengen”, a mai spus preşedintele Iohannis. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *