CCR a admis sesizarea partidului Forţa Dreptei şi USR în privinţa funcţiilor de conducere din domeniul sanitar pentru care e permisă menţinerea până la 70 de ani / Legea e neconstituţională

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Curtea Constituţională a admis, joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea deputaţilor partidului Forţa Dreptei şi USR asupra modificărilor aduse ordonanţei de urgenţă 150/2022 referitoare la domeniul sănătăţii, prin care este instituită posibilitatea unor categorii de medici de a menţine funcţii de conducere peste vârsta standard de pensionare.

Judecătorii CCR argumentat că proiectul a fost adoptat cu încălcarea principiului bicameralismului şi prin urmare legea este neconstituţională, în ansamblul ei, şi se reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii.

 
Astfel, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi de deputaţi neafiliaţi şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 150/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.

„În esenţă, Curtea a reţinut că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, consacrat de art. 61 alin. (2) şi art. 75 din Constituţie, întrucât, pe de o parte, există deosebiri majore de conţinut juridic între formele supuse dezbaterii celor două Camere ale Parlamentului şi, implicit o configuraţie semnificativ diferită a legii faţă de forma avută în vedere de Camera de reflecţie, iar, pe de altă parte, se constată o abatere de la obiectivul urmărit de iniţiatorul proiectului de lege, constând în asigurarea accesului imediat şi nediscriminatoriu la servicii conexe actului medical al pacienţilor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate”, arată comunicatul de presă al CCR.

Pe 29 iunie, cele două partide anunţau că sesisează Curtea Constituţională pe legea prin care PSD şi PNL acordă noi privilegii nomenclaturii din sistemul sanitar. „De la măsuri benefice copiilor şi adulţilor cu autism, PSD şi PNL au ajuns, deturnând sensul legii, la menţinerea în funcţii de conducere a membrilor UMFistan-ului”, arăta USR, într-un comunicat de presă.

„Multe ticăloşii am văzut în ultimii şase ani, de când sunt parlamentar, dar cea mai rea mi se pare a fi modul în care PSD şi PNL se folosesc de bolnavi pentru a introduce amendamente toxice, mişeleşti, în favoarea clientelei de partid. Acum, PSD şi PNL au amestescat lucruri bune pentru pacienţii cu autism cu amendamente prin care permit unor oameni care fac parte din nomenclatura sistemului medical să fie în funcţii până la 70 de ani. Este rezonabil să laşi în câmpul muncii medici care au peste 65 de ani şi îşi fac treaba foarte bine. Dar de ce în funcţii cheie? De ce să avem oameni de 70 de ani care să conducă servicii judeţene de ambulanţă, să conducă secţii sau să fie directori medicali?”, a explicat atunci deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit sursei citate.

Legea votată de majoritatea PSD-PNL încalcă şi principiul legalităţii, în condiţiile în care modificările privind ocuparea funcţiilor de conducere nu a fost deloc justificate sau fundamentate, mai preciza USR.

De asemenea, Forţa Dreptei transmite într-un comunicat de presă că reglementarea din această lege a fost introdusă printr-o serie de amendamente adoptate la nivelul Camerei Deputaţilor menite să extindă posibilităţile de a ocupa funcţii de conducere la nivelul spitalelor şi a ambulanţelor până la 70 de ani, pentru profesorii universitari, medicii membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi ai Academiei Române, medicii primari doctori în ştiinţe medicale.

„În timp ce la Senat se discuta cadrul legal pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, la Camera Deputaţilor au fost aduse amendamente care schimbă însăşi esenţa actului normativ, iar discuţia s-a axat pe ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile sanitare, eliminându-se Senatul din procesul legislativ. Soluţia constituţională pentru această situaţie era expres precizată în Constituţie, respectiv întoarcerea proiectului la Senat pentru discutarea amendamentelor aduse la Camera Deputaţilor, traseu constituţional care nu s-a întâmplat, fiind încălcat astfel principiul bicameralismului”, precizau reprezentanţi partidului Forţa Dreptei în documentul de presă.

Expunerea de motive a propunerii legislative votate nu cuprinde nicio justificare/fundamentare a soluţiei legislative din perspectiva necesităţii introducerii amendamentelor privitoare la ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile sanitare. Astfel, nu sunt clar prezentate cerinţele care reclamă intervenţia normativă şi nici principiile de bază care stau la baza introducerii amendamentelor votate la Camera Deputaţilor, mai arată sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *