Peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie din Fâşia Gaza s-au notificat în vederea evacuării, menţinem contactul cu ei / Celula de Criză MAE continuă demersurile în vederea evacuării cetăţenilor români

Politica externa Slider

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat luni că peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie din Fâşia Gaza s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah în vederea evacuării şi menţin contactul cu ei, iar celula de Criză MAE continuă demersurile susţinute, pe toate palierele menţionate, în vederea evacuării cetăţenilor români. ”România solicită eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiţii, inclusiv a celor 6 cetăţeni cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatici în Fâşia Gaza”, a spus ministrul.

 

 

”România solicită eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiţii, inclusiv a celor 6 cetăţeni cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatici în Fâşia Gaza. În acelaşi timp, suntem profund îngrijoraţi şi este de datoria noastră comună să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a proteja vieţile nevinovate ale civililor, pentru a atenua criza umanitară din Gaza şi pentru a evita extinderea regională a conflictului”, a declarat Luminiţa Odobescu, în cadrul declaraţiilor comune cu omologul din Azerbaidjan, Jeyhun Bayramov.

Ministrul de Externe a precizat că şi pe aceste paliere a acţionat în concertare cu partenerii ţării noastre.

”Sunt în contact permanent cu omologii din regiune şi cu partenerii internaţionali ai României. De asemenea, ţara noastră a aprobat deja livrarea a 230 de tone de asistenţă umanitară de urgenţă pentru populaţia civilă din Fâşia Gaza”, a spus ea. Odobescu a precizat că, în legătură cu solicitările de evacuare din Fâşia Gaza, la acest moment, MAE, prin intermediul Celulei de Criză şi al misiunilor diplomatice din regiune, este pregătit să acorde sprijinul necesar pentru evacuarea cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora din Fâşia Gaza.

”Menţinem totodată dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene, cu Delegaţia UE la Cairo şi cu misiunile diplomatice acreditate la Cairo, care au în continuare cetăţeni în Fâşia Gaza, în vederea unei coordonări strânse a demersurilor de evacuare a cetăţenilor noştri. La acest moment, în sprijinul Ambasadei României la Cairo au fost trimise două echipe din Unitatea de Reacţie Rapidă a Celulei de criză a MAE. Peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie din Fâşia Gaza s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah în vederea evacuării şi menţinem contactul cu ei. Din păcate, situaţia din teren nu permite la acest moment evacuarea cetăţenilor străini din Gaza, punctul de frontieră Rafah fiind în continuare blocat. Negocierile pentru deblocare continuă între actorii implicaţi. Celula de Criză MAE continuă demersurile susţinute, pe toate palierele menţionate, în vederea evacuării cetăţenilor români”, a mai spus Luminiţa Odobescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *