Dezbateri cu scandal în comisiile din Senat, pe legea pensiilor, în absenţa Ministerului Finanţelor / Daniel Zamfir (PSD), către USR: Nu aş fi dat 240.000 de euro să cumpăr penisuri şi vagine de pluş, cum aţi făcut dvs prin PNRR!

Politica nationala Slider

Legea pensiilor este dezbătură, marţi, în comisiile din Senat, în absenţa Ministerului Finanţelor care nu a trimis niciun reprezentant să susţină proiectul. În timpul discuţiilor, Daniel Zamfir (PSD) s-a lansat într-un atac la adresa USR, afirmând că el nu ar fi dat 240.000 de euro să cumpere penisuri şi vagine de pluş, cum au făcut ei prin PNRR.

Dezbaterile pe legea pensiilor s-au desfăşurat, marţi, în absenţa reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, care au lipsit. Senatorul PSD Daniel Zamfir a fost întrebat în timpul discuţiilor, de către senatorul Ştefan Pălărie, care este impactul bugetar al legii. 

”Dânşii caută orice motive să nu crească pensiile românilor? Pensiile se vor mări! Nu dau din buzunar. Haideţi să vă spun ceva: nu aş fi dat din buzunarul nostru, prin PNRR, nu aş fi dat 240.000 de euro să cumpăr penisuri şi vagine de pluş, cum aţi făcut dvs prin PNRR. Nu înţelegeţi că nu înţelegeţi ce căutaţi în viaţa dvs şi în Parlamentul ăsta?”, a replicat senatorul PSD.

Senatorul Alexandru Nazare, PNL, a declarat în cadrul şedinţei că astăzi au fost date publicităţii datele semnal privind creşterea economică şi că în 2023 nu vom putea atinge acel 2,8 % programat, ceea ce are un impact asupra acestei legi a pensiilor, pentru că ministrul muncii a declarat recent că această lege va avea ca sursă de finanţare creşterea economică.

Nazare a precizat că impacti+ul pe care îl are această lege este un impact foarte mare, imens, de zeci şi zeci de miliarde şi trebuie cumva să fie inclus în Strategia fiscal-bugetară adică pe o proiecţie de câteva de câţiva ani de zile.

”Nu ne putem permite să creştem pensiile din datorie publică, pe dobânzi foarte mari. Într-o situaţie de  decelerare, de încetinire a economiei europene şi româneşti, costurile sunt imense de aceea cred că trebuie să studiem aceste lucruri foarte atent aici avem nevoie de o dezbatere aprofundată. astfel încât această creştere să fie sustenabilă. Un obiectiv al acestei coaliţii este stabilitatea dar o parte a stabilităţii este şi stabilitatea financiară a României, de aceea cred că trebuie să fim foarte atenţi la aceste lucruri şi inclusiv la avizul condiţionat dat de ministrul de finanţe, care reclamă o parte din din aceste chestiuni şi evident atrage atenţia asupra surselor de finanţare. Poate ne pot spune reprezentanţii ministerelor care sunt de faţă care sunt sursele de finanţare”, a spus Nazare.

Senatoarea USR Anca Dragu a precizat că lipsa Ministerului de Finanţe de la dezbaterea legii este ”o sfidare a Senatului”.

”Vreau să înţelegem de unde vin banii pentru această lege”, a spus fostul ministru de Finanţe. Anca Dragu a precizat că se încalcă Constituţia, pentru că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

”Mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creşterea unor taxe şi impozite în 2024, creşteri usturătoare. Da, trebuie să facem această creştere a pensiilor dar trebuie să ne convingeţi că ştiţi să administraţi economia astfel încât să nu creşteţi taxe şi impozite. Mai încălcaţi şi legea finanţelor, legea responsabilităţii fiscal-bugetare, articolul 33, care spune că ar trebui să refaceţi strategia fiscal-bugetară pe termen mediu”, a precizat Dragu.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că la o lege atât de importantă este ne acceptat ca Ministerul de resort să nu fie reprezentat la cel mai înalt nivel.

”Este o iniţiativă care va fi susţinută şi de UDMR, dar cred sincer că această dezbatere trebuia să aibă loc în prezenţa miniştrilor, în prezenţa celor care au iniţiat acest act normativ. Este un partid mult prea important ca să se dezbată în absenţa miniştrilor”, a precizat Barna.

”Vom susţine amendamentele care aduc o îmbunătăţire a acestui act normativ dar încă o dată cred că este inacceptabil să vorbim absenţa miniştrilor care au iniţiat acest act normativ şi care şi în guvern au susţinut proiect de lege care este astăzi pe masa Parlamentului. Nu putem, indiferent dacă suntem la guvernare sau nu, să trecem Parlamentul, Senatul României la categoria de anexă a guvernului” a precizat Tanczos Barna.

Daniel Zamfir, de la PSD, a spus la rândul lui că trebuie să fie limpede pentru toată lumea că această lege în primul şi în primul rând aduce o echitate.

”De vreo 20 de ani de zile oamenii aşteaptă de la clasa politică să le facă dreptate. (..) Este o profundă inechitate despre care vorbim de ani şi ani de zile.  (..) Oameni buni, reveniti-vă, voi aţi stabilit ca pensiile România prin acest nefericit procent de 9,4 să fie plafonate în România până în 2070. (..) Am reuşit să-l eliminăm dar cu condiţia ca până la data de 21 noiembrie să prezentăm această lege a pensiilor”, a arătat el.

 ”Puţin îmi pasă de îngrijorările dumneavoastră, mult mai îngrijoraţi sunt oamenii care de 20 de ani aşteaptă echitate”, a mai spus Zamfir, precizând că ”văicărelile pe care le aud de la ei, că nu le convine, că nu le place, că sunt îngrijoraţi, nu îi interesează”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *