Legea pensiilor a fost adoptată și de Camera Deputaților / Opoziția: Această lege este mincinoasă cap-coadă

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Politica nationala Slider

Deputații au adoptat luni, în ședință de plen, legea pensiilor după ce Comisia de Muncă a dat raport favorabil proiectului propus de Guvern, dar cu amendamente admise de la PSD şi PNL, conform Hotnews.ro.

Actul normativ – care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după o nouă formulă – a fost dezbătut de Senat săptămâna trecută, pe repede-înainte într-o ședință cu scandal. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz. O parte dintre modificări: stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, iar pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

Ciolacu: Legea pensiilor este corectă, predictibilă, sustenabilă

Premierul Marcel Ciolacu a susținut, după vot, că legea pensiilor este „corectă, predictibilă, sustenabilă” şi va fi în aplicare pentru o perioadă „lungă”: „Legea pensiilor este importantă pentru aproape 4.800.000 de români. Era în jalon în cererea de plată numărul 4, am devansat-o astfel încât să închidem negocierile cu Comisia (Europeană) în ceea ce priveşte scoaterea acelui faimos 9,4 care ar fi blocat creşterea pensiilor românilor până în anul 2070. Vreau să mulţumesc şi colegilor şi din PSD şi din PNL şi din UDMR. Au înţeles foarte bine momentul şi chiar este o lege foarte bună”.

El a spus că anul viitor pensiile urmează să se mărească de două ori:

„Am spus foarte clar: vor fi două creşteri. Este cu 13,8% pentru toată lumea. Ştiţi foarte bine la pensiile speciale că, de fapt, nu cresc, pentru că se merge doar pe contribuţie şi din partea specială va scădea în oglindă suma. Deci, chiar este o lege corectă, predictibilă, sustenabilă şi va fi în aplicare pe o perioadă lungă de timp. Pensiile anul viitor se vor mări de două ori: o dată de la 1 ianuarie cu 13,8% şi, prin recalculare, de la 1 septembrie”.

Întrebat dacă există finanţare pentru aplicarea acestei legi, Ciolacu a răspuns: „Există, sunt 4.800.000 de pensionari în România, 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 lei. Dacă dumneavoastră credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu pensie de sub 2.000 lei, eu vă spun este o temă falsă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *