Hamas a eliberat marţi 10 ostatici israelieni şi doi străini

Politica externa Slider

Forţele de apărare israeliene (IDF) au confirmat marţi că Hamas a predat Crucii Roşii 12 ostatici pentru a fi transferaţi în Israel, relatează The Times of Israel.

„Pe baza informaţiilor care au fost primite de la Crucea Roşie, 12 ostatici – inclusiv zece israelieni şi doi cetăţeni străini – sunt în drum spre teritoriul israelian”, afirmă IDF într-o scurtă declaraţie.

Armata a anunţat apoi că cei 12 ostatici – 10 israelieni şi doi străini – au fost transferaţi de Crucea Roşie în Egipt prin punctul de trecere Rafah. Ostaticii vor fi aduşi la un punct de întâlnire unde forţele israeliene le vor verifica identitatea, înainte de a-i aduce în Israel prin punctul de trecere Kerem Shalom, a precizat IDF.

 

„Familiile ostaticilor sunt ţinute la curent de către reprezentanţii IDF cu cele mai recente informaţii disponibile”, precizează armata.

Autorităţile israeliene au dat publicităţii şi lista celor 10 israelieni eliberaţi din captivitatea Hamas. Spre deosebire de ostaticii eliberaţi luni, acum este vorba despre nouă persoane în vârstă, toate femei, şi o adolescentă, multe dintre ele luate ostatice din kibbutzul Nir Oz.

Este vorba de:

Ditza Heiman, în vârstă de 84 de ani, din kibbutzul Nir Oz, mamă a patru copii, mamă vitregă a trei copii, bunică a 20 de nepoţi şi străbunică cu cinci strănepoţi.

Tamar (Tami) Metzger, 78 de ani, din kibbutzul Nir Oz. Soţul ei, Yoram Metzger, în vârstă de 80 de ani, rămâne ostatic în Gaza.

Ada Sagi, 75 de ani, din kibbutzul Nir Oz. Mamă a trei copii, a învăţat limba arabă pentru a se împrieteni cu vecinii ei şi, mai târziu, a predat limba arabă şi altora pentru a îmbunătăţi comunicarea cu palestinienii care locuiesc la graniţa de sud-est a Fâşiei Gaza.

Noralin Babadila Agojo, născută în Filipine, cunoscută şi sub numele de Nora sau Natalie, în vârstă de 60 de ani. A fost luată din kibbutzul Nirim la 7 octombrie, iar soţul ei, Gideon Babani, născut în Israel, a fost ucis. Cuplul locuia în oraşul central Yehud şi se afla în vizită la nişte prieteni din kibbutz.

Rimon Kirsht Buchshtav, în vârstă de 36 de ani, tot din kibbutzul Nirim. Soţul ei, Yagev Buchshtav, în vârstă de 34 de ani, rămâne ostatic în Gaza.

Mia Leimberg, 17 ani, mama ei, Gabriela Leimberg, 59 de ani, şi un membru al familiei, Clara Marman, 62 de ani. Toate originare din Ierusalim, au fost luate din kibbutzul Nir Yitzhak la 7 octombrie.

Ofelia Roitman, de origine argentiniană, în vârstă de 77 de ani, din kibbutzul Nir Oz.

Meirav Tal, 54 de ani, din kibbutzul Nir Oz. Ea a fost luată ostatică împreună cu partenerul ei Yair Yaakov, 59 de ani, tatăl fraţilor Or Yaakov, 16 ani, şi Yagil Yaakov, 13 ani, care au fost eliberaţi luni.

Un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu afirmă că cei doi cetăţeni străini care au fost eliberaţi sunt cetăţeni thailandezi. Prim-ministrul Thailandei a declarat la începutul acestei săptămâni că 15 cetăţeni thailandezi au rămas ostatici în Gaza.

Qatarul anunţase anterior că zece ostatici israelieni au fost transferaţi de la Hamas Crucii Roşii, iar un cetăţean filipinez a fost, de asemenea, eliberat. Unul dintre israelieni are şi certăţenie austriacă, iar alţi doi au şi cetăţenie argentiniană.

În schimbul ostaticilor, 30 de prizonieri palestinieni vor fi eliberaţi de Israel în cursul zilei de luni, a precizat Qatarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *