La mulți ani, România! Mii de clujeni au participat la parada de 1 Decembrie

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Mii de clujeni au asistat la parada de 1 Decembrie, din Piața Avram Iancu. Ca de obicei au fost mulți clujeni care au venit cu familii, în special cu copiii, ca să le arate defilarea cu tehnică militară a Armatei, Poliției, Jandarmeriei și Serviciului Român de Informații. Au defilat soldații, jandarmii, polițiștii și pompierii. Oamenii politici de toate culorile au stat pe treptele Teatrului Național, alături de alte oficialități. Primarul Boc a lipsit fiind înzăpezit pe aeroportul din Munchen.

Conform enciclopediei Wikipedia, Marea Unire din 191 a fost procesul istoric în urma căruia toate  provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Unirea Principatelor Române din 1859 și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.

Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Ea a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei și a fost favorizată de mai mulți factori istorici.

Încheiată de facto la 1 decembrie 1918, odată cu unirea Transilvaniei, recunoașterea diplomatică a Marii Uniri a solicitat eforturi pe parcursul următorilor ani. În ciuda constituirii ei într-un scop esențial al politicii externe în următoarele două decenii, recunoașterea din partea Uniunii Sovietice nu a venit niciodată, iar dinspre ea avea să vină în iunie 1940 ultimatumul declarat, în conivență cu Germania nazistă, care a pus în acțiune dezmembrarea României Mari în profitul Uniunii Sovietice, Ungariei, precum și Bulgariei.

Fotografii de Marius Jucan, Nicu Cherciu

Citește și:

Peste 100.000 de clujeni și turiști au sărbătorit împreună Ziua Națională a României la Cluj-Napoca (A)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *