Peste 200 de palestinieni au fost ucişi în operaţiuni israeliene în Gaza în ultimele 24 de ore, anunţă Hamas

Politica externa Slider

Peste 200 de palestinieni au fost ucişi în ultimele 24 de ore în bombardamentele israeliene şi în operaţiunile terestre din Fâşia Gaza, a anunţat Hamas, după ce o rezoluţie a ONU privind ajutorul umanitar nu a reuşit să ceară o încetare a focului, relatează AFP.

La aproape trei luni de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană, aceasta din urmă a anunţat descoperirea cadavrelor a zeci de palestinieni ucişi, dintre care unii au fost „executaţi”, potrivit acesteia, în timpul unei operaţiuni terestre israeliene în Jabaliya, în nordul Fâşiei Gaza.

Armata israeliană a anunţat moartea a cinci soldaţi, patru vineri şi unul sâmbătă, în luptele cu Hamas în Gaza, ridicând la 144 numărul soldaţilor ucişi de la începutul ofensivei terestre israeliene în teritoriu, la 27 octombrie.

Bombardamentele israeliene de represalii în Gaza s-au soldat cu 20.258 de morţi, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, şi peste 53.000 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas.

201 persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în mai multe locuri din micul şi suprapopulatul teritoriu asediat de Israel, a adăugat acesta. Un astfel de bombardament s-a soldat cu moartea a 18 persoane în tabăra de refugiaţi Nousseirat din centrul teritoriului, unde Hamas a preluat puterea în 2007.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii al Hamas, Ashraf al-Qidreh, a acuzat forţele israeliene de „comiterea mai multor masacre atroce” în regiunile Jabaliya şi Tal Al-Zaatar în această săptămână, inclusiv „executarea a zeci de cetăţeni pe străzi”.

Contactată de AFP, armata nu a răspuns în mod special la acuzaţiile de execuţii, dar a dat asigurări că loviturile sale „împotriva ţintelor militare respectă dreptul internaţional”.

Armata a explicat că a ucis „terorişti înarmaţi” în oraşul Gaza şi a distrus „clădiri folosite ca situri militare”.

De asemenea, ea a afirmat că o lovitură de vineri la Rafah, care a ucis patru membri ai aceleiaşi familii, inclusiv o fetiţă, potrivit Hamas, viza un oficial al mişcării palestiniene însărcinat cu aprovizionarea cu arme.

Joe Biden şi Benjamin Netanyahu au vorbit sâmbătă la telefon. Preşedintele american „a subliniat necesitatea crucială de a proteja populaţia civilă”, potrivit Casei Albe.

La rândul său, premierul israelian „a precizat că Israelul va continua războiul până când toate obiectivele sale vor fi atinse”, potrivit biroului său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *