Japonia – Seismul s-a soldat cu cel puţin 30 de morţi şi pagube materiale importante

Politica externa Slider

Puternicul cutremur care a lovit luni Japonia s-a soldat cu cel puţin 30 de morţi, potrivit unui bilanţ anunţat marţi de autorităţi, care au precizat că echipele de salvare au dificultăţi în a ajunge în zonele izolate de pe coasta de vest a ţării, unde clădirile s-au prăbuşit şi drumurile au devenit impracticabile, în timp ce mii de locuinţe au rămas fără curent electric, relatează Reuters.

Locuitorii din mai multe zone de coastă au fost nevoiţi să fugă, după ce seismul cu magnitudinea de moment de 7,5, care s-a produs luni după-amiază, a declanşat un tsunami, cu valuri de aproximativ un metru.

Până luni seară, aproximativ 100.000 de persoane primiseră ordin să îşi evacueze locuinţele şi să se îndrepte spre terenurile de sport şi sălile de sport ale şcolilor, folosite în mod tradiţional ca spaţii de cazare în timpul dezastrelor naturale. După ce avertizările de tsunami au fost ridicate, marţi, o mare parte dintre aceste persoane evacuate au putut să se întoarcă acasă.

Peste 150 de replici au fost înregistrate după cutremurul principal, potrivit agenţiei naţionale de meteorologie, care a avertizat că seisme puternice ar putea avea loc în continuare în zilele următoare.

Mii de soldaţi, pompieri şi poliţişti din întreaga ţară au fost trimişi în peninsula Noto din prefectura Ishikawa, zona cea mai afectată de cutremur şi relativ inaccesibilă.

Operaţiunile de salvare sunt îngreunate de avariile produse la drumuri şi de închiderea aeroportului din Noto, unde au fost raportate pagube pe pistă şi la terminal. Potrivit postului public de televiziune NHK, aproximativ 500 de persoane au rămas blocate în maşini parcate în parcarea aeroportului.

Un număr mare de trenuri şi zboruri au fost suspendate.

Operaţiunile de căutare şi salvare a persoanelor afectate de cutremur sunt „o cursă contra cronometru”, a declarat premierul Fumio Kishida la o reuniune de urgenţă a celulei de criză.

Acesta a declarat că echipele de salvare au mari dificultăţi în a ajunge în nordul peninsulei Noto, din cauza stării drumurilor, în timp ce fotografiile aeriene arată numeroase incendii şi pagube importante la clădiri şi infrastructură.

Autorităţile din prefectura Ishikawa au putut confirma până în prezent 30 de decese legate de cutremur, jumătate dintre ele în oraşul Wajima, situat în apropierea epicentrului seismului.

În mai multe oraşe, pompierii se luptau cu incendiile şi încercau să salveze persoanele prinse sub dărâmături, a precizat agenţia naţională de gestionare a dezastrelor.

Aproximativ 33.000 de locuinţe din prefectura Ishikawa erau încă lipsite de electricitate marţi dimineaţă, potrivit datelor de pe site-ul Hokuriku Electric Power.

Preşedintele Joe Biden a declarat într-un comunicat că Statele Unite sunt pregătite să ofere Japoniei orice asistenţă de care are nevoie după cutremur.

Şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat „solidaritatea” cu Japonia. „Dragă Fumio Kishida, poţi conta pe sprijinul şi ajutorul Franţei”, a scris preşedintele francez pe X, adresâdu-se premierului nipon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *