Blinken denunţă, după întâlniri cu Netanyahu şi Gallant, ”preţul mult prea mare” plătit de civili, ”mai ales de copii”, în Războiul din Fâşia Gaza. El anunţă un acord cu Israelul în vederea unei Misiuni ONU vizând întoarcerea palestinienilor în nordul enclavei

Politica externa Sanatate

Preţul plătit de către civili în Fâşia Gaza, ”mai ales de către copii”, este ”mult prea mare”, a avertizat secretarul de Stat american Antony Blinken la Tel Aviv, relatează AFP.

”Preţul plătit în fiecare zi de către civili în (Fâşia) Gaza, mai ales de către copii, este mult prea mare”, a deplâns şeful diplomaţiei americane marţi, într-o conferinţă de presă, în urma unor întâlniri în Israel cu premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării Yoav Gallant, în cadrul unui turneu regional.

Antony Blinken a subliniat că Fâşia Gaza are nevoie de ”mai multă hrană, mai multă apă, mai multe medicamente”.

Israelul trebuie să înceteze ”să submineze capacitatea palestinienilor să se guverneze în mod eficient”, a cerut şeful diplomaţiei americane.

”Israelul trebuie să fie un partener al oficialilor palestinieni care doresc să-şi conducă poporul astfel încât să trăiască în pace alături de el, ca vecini”, a cerut Antony Blinken.

Secretarul de Stat american a anunţat că Israelul acceptă principiul unei Misiuni ONU privind situaţia în nordul Fâşiei Gaza, în vederea analizării întoarcerii în această zonă a palestinienilor deplasaţi de război.

”Ne-am pus de acord azi (marţi) asupra unui plan care să permită ONU să desfăşoare o misiune de evaluare care să stabilească ce trebuie să se facă pentru ca palestinienii deplasaţi să se întoarcă acasă, în deplină securitate, în nordul” Fâşiei Gaza, a anunţat secretarul de Stat al lui Joe Biden.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *