Donald Trump se impune în alegerile primare din New Hampshire

Politica externa Slider

Fostul preşedinte american Donald Trump a obţinut, marţi, o victorie în cursa prezidenţială republicană din New Hampshire, potrivit proiecţiilor Edison Research, fiind mai aproape de o revanşă în noiembrie cu preşedintele democrat Joe Biden, chiar dacă singura sa rivală rămasă, fostul ambasador la ONU Nikki Haley, a promis că va continua să lupte în ciuda înfrângerii, transmite Reutes citat de News.ro.

„Această cursă este departe de a se fi încheiat”, le-a spus Nikki Haley susţinătorilor săi la o petrecere postelectorală din Concord, provocându-l pe Trump să o contrazică.

La propria sa petrecere din Nashua, Trump şi-a deschis discursul ironizând-o pe Haley, numind-o „impostoare” şi spunând: „Face un discurs de parcă ar fi câştigat. Ea nu a câştigat. Ea a pierdut. … A avut o noapte foarte proastă”.

Haley a sperat că numărul considerabil de alegători independenţi din statul din nord-estul ţării o va duce la o victorie surprinzătoare care ar putea slăbi controlul de fier al lui Trump asupra Partidului Republican.

În schimb, Trump va deveni primul republican care a câştigat voturile competitive, atât în Iowa – unde a câştigat cu o marjă record în urmă cu opt zile – cât şi în New Hampshire din 1976, când cele două state şi-au consolidat statutul de primele competiţii de nominalizare.

Cu 41% din voturile aşteptate numărate, potrivit Edison, Trump deţinea un avans confortabil de 54,7% la 43,7%.

Deşi marja finală era încă neclară, rezultatul va întări probabil apelurile unor republicani pentru ca Haley să se retragă din cursă şi să permită partidului să se unească în spatele lui Trump. Campania ei a promis într-o notă transmisă mai devreme marţi că va merge mai departe până la „Super Marţea” de la începutul lunii martie, când republicanii din 15 state şi un teritoriu votează în aceeaşi zi.

Următoarea competiţie competitivă este programată pentru 24 februarie în Carolina de Sud, unde Haley s-a născut şi a avut două mandate de guvernator. Totuşi, în ciuda legăturilor ei, Trump a adunat susţinerile majorităţii figurilor republicane din acest stat, iar sondajele de opinie îl arată cu un avans larg.

În Iowa, Haley a terminat imediat după guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, aflat pe locul al doilea, în timp ce şi-a concentrat mare parte din campania timpurie pe New Hampshire, unde se aştepta ca electoratul mai moderat să îi ofere poate cea mai bună şansă de a câştiga un stat în faţa lui Trump.

DeSantis, considerat cândva drept cel mai formidabil adversar al lui Trump, a renunţat duminică şi l-a susţinut pe Trump. Deşi DeSantis a avut doar un sprijin marginal în New Hampshire, alegătorii săi au fost mult mai susceptibili de a schimba loialitatea faţă de Trump, mai degrabă decât faţă de Haley, potrivit sondajelor.

Între timp, Edison a estimat că Biden va câştiga alegerile primare democrate din New Hampshire pe baza voturilor scrise, după ce a refuzat să apară pe buletinul de vot din cauza unei dispute cu statul cu privire la calendarul alegerilor.

În pofida victoriei lui Trump marţi, sondajele la ieşirea de la urne au sugerat potenţialele sale vulnerabilităţi într-o campanie pentru alegerile generale. El se confruntă cu patru seturi de acuzaţii penale pentru o serie de infracţiuni, inclusiv pentru eforturile sale de a anula înfrângerea din 2020 şi pentru păstrarea de documente clasificate după ce a părăsit Casa Albă în 2021.

Aproximativ 44% dintre alegătorii care au participat la alegerile primare republicane au declarat că el nu ar fi apt să servească în cazul în care ar fi condamnat în instanţă, potrivit sondajului la ieşirea de la urne realizat de Edison.

Mai mult de jumătate au declarat că nu cred că Biden a câştigat în mod legitim alegerile din 2020, reluând afirmaţiile false ale lui Trump potrivit cărora rezultatul a fost viciat de fraudă.

Cu toate acestea, au existat şi semne de avertizare pentru Biden. Aproape trei sferturi dintre alegătorii republicani din alegerile primare au declarat că economia este fie slabă, fie nu este bună, un domeniu în care Biden a avut dificultăţi în a evidenţia realizările administraţiei sale.

Republicanii au reprezentat o pondere mai mică a alegătorilor în alegerile primare în raport cu competiţia republicană din 2016 în acest stat, au arătat sondajele la ieşirea de la urne. Aproximativ 49% dintre alegători se considerau republicani, faţă de 55% în alegerile primare din 2016. Şase procente au declarat că se consideră democraţi, faţă de 3% în 2016. Ponderea independenţilor a fost puţin schimbată, la 45%.

BIDEN NU ESTE PE BULETINUL DE VOT

Biden nu s-a aflat pe buletinul de vot în alegerile primare democrate din New Hampshire, după ce a susţinut un efort al partidului său de a muta primele alegeri primare în Carolina de Sud.

Susţinătorii din New Hampshire au putut totuşi să voteze pentru el scriind numele lui Biden pe buletinul de vot, oferind un barometru al forţei sale politice. Cu 18% din voturile estimate numărate, potrivit Edison, Biden avea 66,8%, cu mult în faţa reprezentantului american Dean Phillips, cu 20%.

Preşedintele democrat, ai cărui consilieri anticipează o revanşă cu Trump, i-a luat la ţintă pe republicani în legătură cu eforturile lor de a limita dreptul la avort, într-un discurs ţinut marţi în Virginia, dar remarcile sale au fost întrerupte în mod repetat de scandalagii care protestau împotriva politicii sale faţă de Israel.

Curtea Supremă a SUA, cu o majoritate conservatoare făcută posibilă de trei judecători care s-au alăturat instanţei sub Trump, a eliminat dreptul la avort la nivel naţional în 2022, galvanizând alegătorii democraţi în alegerile parlamentare din acel an.

De asemenea, Biden l-a catalogat pe Trump drept un dictator în devenire şi o ameninţare la adresa democraţiei.

„Rezultatele din această seară confirmă faptul că Donald Trump aproape că a obţinut nominalizarea republicană, iar mişcarea MAGA, care neagă alegerile şi este împotriva libertăţii, şi-a finalizat preluarea Partidului Republican”, a declarat într-un comunicat directorul de campanie al lui Biden pentru 2024, Julie Chavez Rodriguez, referindu-se la sloganul lui Trump, Make America Great Again.

Trump, care echilibrează opririle de campanie cu apariţiile în diverse instanţe penale şi civile, neagă orice abatere şi s-a folosit de acuzaţiile penale împotriva sa pentru a-şi întări afirmaţia de persecuţie politică.

New Hampshire, deşi este, de asemenea, un stat majoritar alb cu o populaţie mică, ca şi Iowa, are un electorat republican mai moderat şi un istoric mai bun în ceea ce priveşte prezicerea eventualului candidat.

Haley şi-a intensificat atacurile la adresa lui Trump pe măsură ce se apropiau alegerile, criticând afinitatea acestuia pentru oameni puternici precum Vladimir Putin din Rusia şi Kim Jong Un din Coreea de Nord.

Haley, în vârstă de 52 de ani, a atacat, de asemenea, vârsta lui Trump – acesta are 77 de ani – şi acuitatea mentală, atacuri pe care le-a lansat cu regularitate şi la adresa lui Biden, care are 81 de ani.

Ea a reluat din nou tema marţi, spunând că ţara are nevoie să pună la Casa Albă pe cineva care să poată sta opt ani pentru a o repune pe drumul cel bun.

„Vreţi ca doi oameni de 80 de ani să candideze la preşedinţie?”, a întrebat Haley.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *