Regele Charles are cancer, anunţă Palatul Buckingham. Monarhul a început deja tratamentul, îşi întrerupe angajamentul public, dar îşi continuă rolul constituţional de şef de stat

Politica externa Slider

Regele Charles a fost diagnosticat cu o formă de cancer, a anunţat luni Palatul Buckingham, precizând că nu este vorba de cancer de prostată, dar a fost descoperit în timpul operaţiei sale pentru prostata mărită, informează BBC citat de News.ro.

CE SE ŞTIE PÂNĂ ACUM: 
  • Luni seara, în jurul orei locale 18.00 (20:00, ora României) Palatul Buckingham a emis un comunicat prin care a anunţat că Regele Charles a fost diagnosticat cu cancer.
  • Nu se ştie ce tip de cancer are regele, care este în vârstă de 75 de ani, dar Palatul spune că nu este vorba de cancer de prostată. Cu puţin mai mult de o săptămână în urmă, regele a fost internat în spital pentru o operaţie de prostată mărită
  • Palatul a descris „forma sa de cancer” ca fiind o „problemă separată de îngrijorare”, neavând legătură cu afecţiunea la prostată.
  • Regele s-a întors la Londra de la proprietatea sa Sandringham, luni dimineaţă, pentru a începe tratamentul ca pacient în ambulatoriu. Palatul transmite că este „pe deplin pozitiv” cu privire la tratamentul pe care îl primeşte
  • Deocamdată se va retrage de la îndatoririle publice, dar „va continua să se ocupe de treburile de stat şi de actele oficiale ca de obicei”.
  • Prinţul Harry, fiul cel mic al monarhului, se va întoarce în Marea Britanie după ce a vorbit cu tatăl său despre diagnosticul său.
  • Politicienii din Marea Britanie îi urează regelui o recuperare rapidă
  • Washingtonul spune că este o „veste incredibil de tristă”
  • Împreună cu declaraţia sa, Palatul Buckingham a publicat şi această fotografie a regelui:
Foto: Palatul Buckingham
Foto: Palatul Buckingham

REGELE CHARLES ŞI-A INFORMAT FAMILIA PERSONAL

Regele Charles şi-a informat personal familia apropiată cu privire la diagnosticul său, potrivit BBC. Printre aceştia se numără fiii săi, prinţul William şi prinţul Harry, precum şi fraţii săi, prinţesa Anne, prinţul Andrew şi prinţul Edward.

HARRY VINE LA LONDRA SĂ-ŞI VADĂ TATĂL

Ducele de Sussex, care se află în Statele Unite după ce a renunţat la îndatoririle regale, a vorbit cu tatăl său despre diagnosticul său şi va veni în Marea Britanie pentru a-l vedea în zilele următoare, a declarat o sursă apropiată prinţului Harry, citată de Sky News.

REACŢII ÎN MAREA BRITANIE

Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că întreaga ţară îi urează Regelui însănătoşire grabnică. „Îi doresc Majestăţii Sale o recuperare completă şi rapidă. Nu mă îndoiesc că îşi va reveni în cel mai scurt timp şi ştiu că întreaga ţară îi doreşte binele”, a scris premierul britanic pe X.

Prim-ministrul din Ţara Galilor, Mark Drakeford, a declarat că este „întristat să audă vestea”.

„Gândurile mele şi ale oamenilor din Ţara Galilor vor fi alături de el şi de familia sa în această seară. Îi transmit cele mai bune urări în timp ce începe tratamentul pentru o recuperare completă şi rapidă. Gwellhad buan (Însănătoşire grabnică])”, i-a urat premierul în galeză.

La rândul său, prim-ministrul scoţian i-a urat regelui „o recuperare rapidă”. El a spus într-o declaraţie că „gândurile şi rugăciunile sale sunt alături de Majestatea Sa Regele. Îi doresc tot ce este mai bun, pentru o recuperare rapidă şi pentru o revenire la viaţa publică”, a adăugat el. „Gândurile mele se îndreaptă, de asemenea, către Majestatea Sa Regina şi către ceilalţi membri ai familiei regale în ceea ce ştiu că va fi un moment îngrijorător pentru ei toţi”, a transmis Humza Yousaf.

Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord, Emma Little-Pengelly, a declarat că se va ruga pentru rege. „Aş dori să îi urez Majestăţii Sale, Regele Charles, toate cele bune pe parcursul tratamentului său”, a spus ea. „Eu, la fel ca mulţi oameni din întreaga Irlandă de Nord, îl voi păstra pe el şi familia sa în rugăciunile mele”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *