Candidații PSD la Primăria Cluj-Napoca și la Consiliului Județean Cluj propun soluții pentru redresarea sectorului local de IT, care, conform acestora, traversează o perioadă de criză. În ultimul an firme de IT și de testări de jocuri au dat afară sute de angajați.
Vineri, 24 mai, PSD a organizat la Grand Hotel Italia, o conferință de presă pe tema „Criza din sectorul IT – Măsuri urgente și perspective de redresare”.
La conferință au participat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, președintele CJ Bistrița Năsăud, Emil Moldovan și candidații PSD la CJ Cluj, Alexandru Cordoș și la Primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea.
Aurelia Cristea a spus că „Am proiectul meu pentru candidatura la Primăria municipiului Cluj-Napoca și mi-aș dori transformarea digitală a administrației publice locale. Asta nu înseamnă doar publicarea unor informații pe site-ul primăriei, ci posibilitatea de a pune într-o bază de date toate informațiile de care avem nevoie, de tip open data, de unde fiecare entitate să își poată extrage informațiile și să le poată prelucra în fundamentarea unei decizii.
Mi-aș dori ca la Cluj să avem un proiect pilot prin care realmente să transformăm administrația publică locală și cea județeană într-o administrație digitalizată complet. Asta ne va ajuta în a reduce niște costuri, în a crea în cadrul administrației publice locale o cultură a colaborării și a soluționării mult mai rapidă a tuturor solicitărilor care vin dinspre cetățeni”, a declarat Aurelia Cristea.
„La Cluj avem o comunitate de peste 20.000 de persoane care lucrează în IT. În momentul acesta ne confruntăm – și vedem în spațiul public informații – cu o criză în domeniul acesta. Avem deja peste 1.000 de angajați concediați. Mai sunt și alte companii în aceeași situație. Companiile din IT stau în momentul acesta în proporție de circa 70% cu angajați care nu au de lucru și îi mențin fără să aibă proiecte pe care să lucreze. Ce putem face noi având această disponibilitate este să folosim această resursă în procesul de digitalizare a administrației, să nu îi lăsăm să plece cu companiile în India, ci să le oferim aici posibilitatea de a lucra împreună cu administrația în această transformare digitală de care avem nevoie și care este viitorul”, a mai spus aceasta.
Cordoș: Administrația județeană nu are viziune și e sterilă
Alexandru Cordoș, candidatul PSD la Consiliul Județean Cluj, a criticat administrația locală pentru lipsa de viziune și ineficiență.
„Administrația județului Cluj și cea a municipiului Cluj-Napoca sunt ineficiente și fără viziune. Este binecunoscut faptul că marile proiecte ale județului Cluj sunt legate de liderii Partidului Social Democrat: dezvoltarea Aeroportului Internațional, Autostrada Transilvania, parcurile industriale.
Au fost proiecte de succes, dar din păcate, astăzi, multe dintre ele sunt eșuate, pentru că de 20 de ani ni se promit centuri ocolitoare, centura metropolitană, tot felul de proiecte care astăzi sunt eșuate”, a afirmat acesta.
Cordoș vrea deblocarea proiectului Tetapolis
Soluția pentru redresarea situației din sectorul IT, este parcul industrial de pe Tăietura Turcului, Tetapolis.
„Astăzi, IT-iștii pleacă din Cluj, companiile de IT pleacă din Cluj și ele au disponibilizat deja sute de angajați. Nu a avut loc niciun dialog în ultimii doi ani, când se știa deja despre acest lucru. Nu are loc niciun dialog acum. Autoritățile județene și locale nu au avut acest dialog.
În urmă cu 10 ani, am transferat din proprietatea statului în proprietatea publică a Consiliului Județean a 10 hectare de teren pe Tăietura Turcului pentru un parc tehnologic de inovare și de cercetare, unde urma să fie aproximativ 7 hectare acoperite cu clădiri, hale și birouri pentru IT, pentru a reloca aceste companii cu costuri mai mici și cu un grad mai mare de implicare a autorităților locale.
Din păcate, hățișul din care, de ani de zile, a fost preluat de Consiliul Județean, el este funcțional juridic, dar este blocat în PUZ-uri, PUD-uri și în hățișurile birocrației administrației județene și a celei locale. Eu le cer și lui Boc, și lui Tișe să deblocheze de urgență acest proiect pentru că el poate fi una dintre soluții. Acesta este blocat doar pentru că poartă amprenta Partidului Social Democrat”, a tunat Alexandru Cordoș.
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a subliniat nevoia de digitalizare a serviciilor publice pentru a simplifica viața cetățenilor și a reduce birocrația.
„Astăzi, în România, a patra cauză pentru accidentele rutiere este plimbatul oamenilor de la un birou la altul în relația cu statul. Acest lucru ar putea să fie foarte simplu de făcut, direct de pe telefon, în contextul în care trăim în țara cu cea mai bună conectivitate la internet din toată Uniunea Europeană.
Viziunea doamnei Cristea și a domnului Cordoș este foarte importantă, pentru că pune accent pe om. Nu ne ajută cu nimic să avem niște servere care nu schimbă nimic în viața noastră.
„Eu acestui construct i-aș spune «pactul pentru Cluj», pentru că Clujul este inima Transilvaniei. Ca să trăiești astăzi în Cluj, dacă ești tânăr absolvent, dacă ești pensionar, ai nevoie de mult mai mulți bani decât în orice alt județ din România. Adevărat, sunt și salarii bune, dar și cheltuielile sunt pe măsură.
Acei oameni, care poate nu sunt vocali, pe care poate nu îi vedeți pe rețelele de socializare există și trăiesc în Cluj pe aceeași pensie ca în Vaslui, dar la costuri de 3-4 ori mai mari. Dacă ne uităm la scopul adevărat al administrație, bunăstarea oamenilor, ne dăm seama că e nevoie să se schimbe ceva, că e nevoie de un suflu nou acolo”, a mai spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.