Ministrul Educației, Ligia Deca, la Cluj. ”Am semnat contracte de 25, 1 milioane de euro”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Sâmbătă, 6 iulie 2024, de la ora 10.00, în Sala de Sticlă a Primăriei, a avut loc ceremonia de semnare a contractelor pentru infrastructură educațională între Ministerul Educației, universități și Primăria Cluj-Napoca. La nivelul municipiului Cluj-Napoca, valoarea totală a contractelor încheiate este de 21 milioane de euro.

La eveniment au participat:

Ligia Deca, Ministrul Educației

Diana Păun, consilier prezidențial pe sănătate publică

Emil Boc, primarul Cluj-Napoca

rector Cornel CĂTOI – UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN CLUJ-NAPOCA;

rector Vasile TOPA – UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ–NAPOCA;

rector Anca-Dana BUZOIANUUNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE „IULIU HAŢIEGANU” DIN CLUJ-NAPOCA;

rector Valer – Daniel BREAZ – UNIVERSITATEA „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA;

rector Constantin BUNGĂU – UNIVERSITATEA DIN ORADE;

rector Sorin RADU – UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU;

rector  Leonard AZAMFIREI – UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ, FARMACIE, ŞTIINŢE ŞI TEHNOLOGIE „GEORGE EMIL PALADE” din TÂRGU MUREŞ;

rector Ghiță BÂRSAN – ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU” DIN SIBIU;

rector Dan LAZĂR / Prof. Cristian LITAN- UNIVERSITATEA „BABEŞ-BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA.

Ministrul Educației a declarat cu această ocazie că ” mă bucur să mă aflu cu această ocazie la Cluj-Napoca, oraș în frunte la toți indicatorii, aici se vede o preocupare constantă a ceea ce înseamnă baza societății, educația. Precizez că România prin PNRR-Componenta C15, are alocați 3,5 mld euro /pe 5 ani. Noi semnatăm primele 13 proiecte azi la Cluj”.

„Concret, pentru Cluj-Napoca, am semnat astăzi cu Ministrul Educației, contracte în valoare de 21 milioane de euro pentru construirea noului liceu din cartierul Borhanci și supraetajarea și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Mănăștur. Valoarea finanțării din PNRR este de 11 milioane de euro, în timp ce 10 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul local” a precizat primarul Emil Boc

De asemenea au fost semnate contracte de furnizare în valoare de 3,5 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente IT performante a 64 unități de învățământ din toate cartierele Clujului. Aceste dotări fac parte dintr-o finanțare mai mare, de 9 milioane de euro din PNRR, atrasă pentru echiparea corespunzătoare a școlilor din municipiu.

Ministra Educației, Ligia Deca, a arătat la Cluj, că rezultatele la evaluarea națională (un sfert dintre candidați n-au primit notă de trecere, adică aproape 40.000 de mii de medii sub 5 și cele mai multe din ultimii 10 ani) e anul acesta sunt o consecință a pandemiei și a faptului că elevii care au susținut în 2024 examenele sunt prima generație care a făcut școală online începând din clasa a V-a.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *