LANSARE DE CARTE. Ranco Pițu, fostul Procurorul-șef care l-a trimis pe Iliescu în judecată: ”Grupul lui era foarte bine organizat încă din 80. Au existat 54 de generali GRU”

Slider Special

Cătălin Ranco Pițu, fostul procurorul-șef al Secției Parchetelor Militar 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐈̂𝐧𝐚𝐥𝐭𝐞𝐢 𝐂𝐮𝐫𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐂𝐚𝐬𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢e, acum pensionar, cel care a semnat rechizitoriul prin care l-a trimis în judecată pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman și alți ”emanați” implicați în Revoluția din 1989 și-a lansat în premieră la Cluj, volumul Ruperea Blestemului. Revoluția Română din Decembrie 1989, editura Litera, 2024.

La lansarea recentă, care a avut loc în sala ”Ioan Mușlea” din Biblioteca Central Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, au prezentat autorul și volumul directorul bibliotecii, istoricii clujeni Valentin Orga și Adrian Boda, cercetător în cadrul Institutului de Istorie Orală. Ultimul derulează o cercetare amănunțită a Revoluției române anticomuniste.

Lansarea volumului procurorului Cătălin Ranco Pițu a constat într-un lung dialog cu publicul, mai ales tânăr, sala fiind plină de studenți și elevi de la mai multe licee clujene. În sală au fost și revoluționari, cum e cazul lui Radu Negru din grupul care s-a alăturat actorului Călin Nemeș, cel care a declanșat Revoluția la Cluj, dar care însă nu au pus întrebări.

Ruperea blestemului expune rețeaua metodică de dezinformări care, începând cu 22 decembrie 1989, au creat premisele preluării puterii de către gruparea Iliescu, inclusiv „psihoza teroristă“ care avea să facă atâtea victime după fuga, arestarea și executarea cuplului Ceaușescu.

Autorul citează din raportul Comisiei Senatoriale privitoare la Revoluție, organizând textul cărții în jurul declarațiilor martorilor implicați în evenimente, pe lângă extrase din presa vremii, transcrieri ale emisiunilor de la TVR, într-un adevărat memento incomod al acelor zile și săptămâni care bântuie încă mentalul colectiv, cu văluri de minciună, dezinformări și teorii contradictorii, perpetuate chiar și în cadrul controversatului Institut al Revoluției Române din decembrie 1989.

În timp ce personajele-cheie implicate în evenimente au consolidat atent de-a lungul anilor teoria unei mișcări teroriste care încerca să preia puterea după Revoluție și care a tras în populație după 22 decembrie, autorul cărții demonstrează că au fost de fapt acțiuni organizate de aparatul politico-militar al lui Iliescu și al noilor săi acoliți de la putere – de fapt vechi cunoștințe din perioada comunistă, printre care Gelu Voican Voiculescu și Nicolae Militaru.

Cine sunt cei care au tras în popor? Cum a fost posibil ca regimul dictatorial condus de Nicolae Ceauşescu să fie efectiv pulverizat în câteva ore? De ce, după pierderea puterii de către Ceauşescu, au murit atât de mulţi oameni? Cum a preluat puterea statală Ion Iliescu? Care a fost cauza haosului generalizat ce a debutat în seara zilei de 22 decembrie? A existat diversiune radioelectronică? De ce a trebuit să fie executat cuplul dictatorial Ceauşescu? A fost revoluţie sau lovitură de stat? Au existat terorişti? Dar securişti-terorişti? Toate aceste întrebări sintetizează în câteva rânduri neclaritățile din jurul Revoluției din 1989, căreia mulți dintre noi i-am fost martori, dar din care nu am înțeles decât prea puține – întrebări ca tot atâtea răni nevindecate, căci fără adevăr și dreptate nu există însănătoșire deplină a unei societăți care își pierde memoria.

Se spune că blestemul este o formă subtilă de energie negativă, care îi afectează pe cei asupra cărora acționează. Se spune și că Adevărul eliberează – întotdeauna. Așadar, eliberarea de blestem se poate face prin adevăr. (…) Desigur, nu sunt singurul care a spus adevărul despre decembrie 1989, departe de mine acest gând. Însă destinul a făcut ca eu să fiu cel care, din poziția de magistrat militar al statului român, să întocmească un document oficial prin care s-a explicat, în lumina adevărului, ce s-a întâmplat la nivel național în decembrie 1989. Și astfel, poate, am contribuit într -o mică măsură la ruperea blestemului. Poate.“a răspuns Pițu unei întrebări din sală

CĂTĂLIN RANCO PIȚU (n. 1973, Timișoara) este licențiat în drept al Facultății de Drept, Universitatea Ecologică din București, specializarea drept penal și criminalistică. Din 2001 este membru al Asociației de Științe Penale – Filiala Timișoara. În august 2016, a fost transferat de la Parchetul Militar Timișoara la Secția Parchetelor Militare din Bucureşti, pentru a se ocupa de soluționarea Dosarului Revoluției. În 2020, a fost numit procuror militar șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, consolidându-și o carieră de 23 de ani în magistratură.

Procurorul a semnat rechizitoriul în Dosarul Revoluției, un dosar alcătuit din 3000 de volume, care a avut ca obiect trimiterea în judecată a unor figuri-cheie ale evenimentelor din decembrie 1989.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *