35 de ani de la Revoluție. Eroii au fost comemorați în Cimitir

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Ca de obicei, lume puțină la comemorarea eroilor din 1989, sâmbătă, 21 decembrie. Rudele celor împușcați, autorități locale, asociațiile de revoluționari, armata și câțiva clujeni care nu vor să uite. An de an Armata, cea care a tras în popor și la Cluj-Napoca și a ucis 27 de protestatari anticomuniști, vine, intr-un gest reparatoriu și cântă și execută un marș la Cimitirul Eroilor.

Slujba de comemorare a fost ținută de Mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuț, care a vorbit apoi emoționant despre jertfa celor 27 de eroi împușcați și a celor 53 de răniți din fatidica zi de 21 decembrie 1989 de la Cluj-Napoca. A fost prezent, ca de obicei, și primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea, consilieri județeni, reprezentanți ai partidelor politice.

Foto Clujul Politic

Reporterul Clujul Politic a participat la slujbă și apoi a stat de vorbă cu rudele a două victime, Ioan Rusu, ucis în Piața Mărăști și George Borș, ucis la Fabrica de Bere.

Fiica lui Ioan Rusu a spus că ”aveam 13 ani când l-au împușcat pe tata. Eu l-am văzut inclusiv la morgă. El a avut un curaj foarte mare, să atace forțele de ordine. Poate nu trebuia, de unul singur, dar cine știe, nu a mai rezistat presiunii, dictaturii. L-au împușcat în două locuri. Iată că ne aflăm aici după 35 de ani, să ne aducem aminte de el ”. Aceasta era însoțită de doamna Rusu care a spus că mai sunt încă 3 frați și că i-a crescut cu greu pe cei 4 copii. ”Dumnezeu să-l odihnească, mi-e dor de el, mă gândesc mereu la el”, a spus, între lacrimi, femeia. Ea a pregătit cozonac și țuică pe care le-a împărțit în memoria victimelor Revoluției.

FOTO Clujul Politic

Surorile lui George Borș au spus, printre lacrimi,  că ”saracu de el a fost împușcat la Fabrica de Bere. Nu l-am putut opri să nu se ducă, i-am spus să nu se ducă, el a zis că sunt oameni în stradă, că se duce să vadă cum e și nu s-a mai întors. Acolo Cocan (comandantul plutonului) a tras cât a putut, zelor, în mănăștureni”.

Reamintim că Piața Libertății, Fabrica de Bere, Hotel Astoria și Piața Mărăști au fost locurile fierbinți ale revoluției anticomuniste  unde protestatarii împotriva dictaturii ceaușiste au fost împușcați de armată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *