Igon Dodon i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu! Reacția fostului președinte

Politica externa

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat Decretul pentru retragerea cetăţenei fostului președinte al României, Traian Băsescu.

Documentul nu se referă însă şi la soţia fostului preşedinte, Maria Băsescu.

„La baza respectivului decret a stat informația oferită de Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Informații și Securitate, adresarea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și Hotărîrea Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lîngă Președintele Republicii Moldova prin care a fost constatat temeiul de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, prevăzut de art. 23, al.1, lit. a) a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000, conform căreia cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobîndit cetățenia RM în mod fraudulos prin informație falsă sau ascunderea unui fapt pertinent.

Astfel s-a constatat că atît în momentul examinării cererii domnului Traian Băsescu, cît și în prezent existau impedimente în obținerea cetățeniei Republicii Moldova în baza art. 20 al. 1 lit. c) a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 și anume – domnul Traian Băsescu, fiind supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzație în România, a ascuns acest fapt esențial ceea ce constituie temei de retragere a cetățeniei în baza normei legale expuse mai sus”, a precizat un comunicat al Președinției moldovene.

„În calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetăţenia i-a fost acordată dlui Băsescu in mod ilegal. Traian Băsescu a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalitatii Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca şi existenţa poporului moldovenesc.

Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova. Mai mult decît atît, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existentei urmamririi penale.

Prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte.

Respectul față de Republica Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor. Și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii”, a susținut Dodon.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soţia acestuia au obţinut cetăţenia Republicii Moldova pe 9 iunie 2016. Acesta avut de aşteptat doar trei luni pentru a deveni cetăţean moldovean, deşi termenul legal de a primi cetăţenia Moldovei este de un an.

Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au solicitat cetăţenia Republicii Moldova şi au depus la 8 martie o cerere în acest sens la preşedinţia de la Chişinău.

Băsescu declara încă în iulie 2013, după o vizită în Republica Moldova, că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere, „poate”, cetăţenia moldovenească în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei.

Reacția fostului președinte nu a întârziat să apară.

„Am aflat din presă, nu m-a informat nimeni. Ce părere să am alta decât că un președinte promoscovit retrage cetățenia unui cetățean al Republicii Moldova doar pentru că nu gândește ca el. Or, eu nu o să pot gândi ca un bolșevic niciodată”, a afirmat Băsescu.

El a susținut că va analiza posibilitatea de a ataca în instanță această decizie.

„O să văd ce se poate face din punctul acesta de vedere, dar, conform Constituției, președintele Republicii Moldova are drepturi foarte largi, din acest punct de vedere, nu știu dacă se poate face ceva în instanță. Cert este că lui Dodon îi este teamă, asta arată decizia lui, îi este teamă de Băsescu”, a adăugat fostul șef de stat.

„Eu nu comentez altfel decât prin prisma faptului că avem viziuni total diferite și că Dodon vrea în continuare o Republică Moldova îngenuncheată sub hegemonia de la Moscova. Eu aș dori o Republică Moldova care să meargă pe drumul european și, de ce nu, o Republică Moldova care să fie unită cu România. Decizia lui Dodon este una strict politică, care în timp o să-l dezonoreze”, a declarat Traian Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *