Un bărbat suspectat de faptul că este autorul atentatului de la Bruxelles, arestat în comuna Schaerbeek, anunţă parchetul federal. Poliţia a deschis focul în urma unei percheziţii într-un imobil. Suspectul, la reanimare

Politica externa Slider

Un bărbat – suspectat de faptul că este autorul atacului terorist de luni seara – a fost arestat la Bruxelles, anunţă parchetul federal, relatează AFP.

Arestarea a avit loc în comuna Schaerbeek, unde o percheziţie a avut loc într-un imobil în noaptea de luni spre marţi.

O puşcă de asalt a fost găsită lângă bărbatul arestat – ca cea folosită în atacul de luni seara, anunţă ministrul belgian de Interne Annelis Verlinden la televiziunea publică flamandă VRT.

”Poliţia a deschis focul”, anunţă un purtător de cuvânt al parchetului, Eric Van Duyse.

 

Purtătorul de cuvânt al parchetului nu precizează dacă suspectul a fost rănit.

Suspectul urma să fie identificat în mod oficial.

Suspectul arestat marţi la Schaerbeek a fost atins de focuri de armă ale poliţiei, scrie presa belgiană.

El a fost internat la reanimare, anunţă ministrul de Interne Annelies Verlinden, citat de RTBF.

O ”percheziţie consolidată” a avut loc în timpul nopţii de luni spre marţi în nordul Bruxellesului, unde ”suspectul se afla în sejur”, a anunţat procurorul general belgian Frédéric Van Leeuw. 

Însă ”nimeni nu a fost găsit la adresa respectivă”, a anunţat el.

”Ca măsură de securitate, întreaga clădire a fost inspectată de poliţie”, a anunţat Frédéric Van Leeuw.

Imediat după atac, ”un video de revendicare a fost difuzat, în care bărbatul declară că a ucis trei suedezi”, a anunţat marţi procuroul federal.

”În altă înregistrare video filmată înaintea atentatului, acelaşi individ apare purtând o cagulă şi declară că «cartea lui Allah este o linie roşie pentru care se sacrifică»”, a precizat procurorul.

El se referea cel mai probabil la exemplare de Coran arese în Suedia în ultimele luni.

Autorităţile belgiene au anunţat anterior că atacatorul s-a revendicat de la Statul Islamic (SI) într-o înregistrare video şi a anunţat că vrea să vizeze suedezi.

Şcolile de bruxelles sunt deschise marţi, în pofida unei ridicări a nivelului alertei de atentat, a confirmat premierul belgian Alexander de Croo.

”Potrivit analizei OCAM (Organul de Coordonare şi Analiză a Ameninţării) nu există nicioameninţare specifică cu privire la şcoli”, a anunţat el.

Un bărbat a deschis focul la Bruxelles asupra unor susţinători suedezi care coborau dintr-un taxi, luni, la ora locală 19.00 (20.00, ora României), în timp ce Belgia juca un meci de fotbal împotriva Suediei.

Două persoane au fost ucise – una de naţionalitate suedeză, cealaltă de origine suedeză şi care ar avea cetăţenie sau dublă cetăţenie elveţiană, au anunţat autorităţile.

O a treia persoană, de naţionalitate suedeză, a fost rănită şi se afla în ”stare gravă”.

Suspectul – Abdesalem L.. – a fugit la locul faptei.

Este vorba despre un tunisian, în vârstă de 45 de ani, un migrant fără acte, cunoscut poliţiei belgiene.

Însă nu s-a descoperit ”niciun indiciu concret de radicalizare”, în pofida unei semnalări, în 2016, a recunoscut procurorul federal.

Nivelul alertei teroriste a fost ridicat la 4 în capitala belgiană, cel mai ridicat, implicând o prezenţă consolidată a poliţiei”, a anunţat premierul.

Parchetul federal, însărcinat cu dosare de terorism, a fost însărcinat cu ancheta.

Cei 35.000 de spectatori care asistau la meciul de foltbal Belgia-Suedia, întrerupt după atac, au părăsitn stadionul luni seara, după ce au fost blocaţi pe stadion.

Suporterii suedezi au fost conduşi la eroport sub escorta poliţiei.

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *