Psihologul Daniel David, despre protestatari: “Vor ca lucrurile să fie transparente”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Într-o intervenție telefonică la TVR în emisiunea Ora de știri de sâmbătă, 11 februarie, psihologul și cercetătorul clujean Daniel David a făcut o scurtă analiză despre protestele din ultimele 11 zile care au scos mii de oameni în stradă împotriva Guvernului Grindeanu. Acesta a susținut că protestatarii nu vor altceva decât ca „lucrurile să fie transparente”.

Practic, noul guvern a făcut o greșeală fundamentală deoarece prin atitudinile și prin politicile pe care le-a avut într-un timp atât de scurt au stârnit o Românie a viitorul, și anume o Românie care este definită valoric printr-un profil psiho-cultural similar spațiului vestic. Sunt oameni care nu mai tolerează concentrarea de ritm, nu mai tolerează demonstrațiile de forță în pozițiile publice. Sunt indivizi autonomi, care consideră că grupurile se fomează pe bază de valori și nu pe bază de cunoștințe, pile, relații și rudenie.

De asemenea acești indivizi autonomi își asumă valori de emancipare, vor să fie consultați, vor ca lucrurile să fie transparente, vor ca vocea să le fie ascultață.

Cealaltă Românie este una mai tradițională, nu este neapărat o Românie rea, dar este una care nu mai corespunde foarte bine spațiului vestic în care noi am ales să ne integrăm. Este o Românie caracterizată prin concetrarea puterii, o Românie care apreciază un om dacă arată forță și putere și o Românie definită de invididul colectivist, adică un individ care crează grupuri cu alții pe bază de prietenii, relații și care nu are încredere cu alt om”, a declarat psihologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *