Senatorul clujean Mihai Goțiu l-a interpelat pe ministrul Mediului: „Când facem planurile pentru ariile protejate?”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Senatorul USR Mihai Goțiu a adresat o interpelare ministrului Mediului, Daniel Constantin, prin care să facă public stadiul aprobării planurilor de management ale ariilor protejate din România, precum și accesibilitatea publicului la rezultatele acestor proiecte.

„România este una dintre cele mai bogate țări europene, cel puțin pe hârtie, din punctul de vedere al ariilor protejate. Spun <cel puțin pe hârtie>, pentru că respectarea angajamentelor pe care ni le-am asumat în acest domeniu odată cu aderarea la Uniunea Europeană lasă mult de dorit. Țara noastră a înregistrat întârzieri importante în încheierea proiectelor de tip POS-Mediu (Axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii) și, implicit, în elaborarea și aprobarea planurilor de management”, a susținut, luni seara, în cadrul interpelării, vicepreședintele Senatului.

Parlamentarul clujean a mai afirmat că de aprobarea acestor planuri de management, precum și de aprobarea acelor planuri elaborate în afara unor proiecte europene sau naționale cu finanțare publică, depind numeroase activități, precum cele agricole din siturile Natura 2000, dezvoltarea activităților turistice, exploatarea resurselor naturale, dezvoltarea urbanistică a localităților etc. Mai mult, a mai spus senatorul Mihai Goțiu, în lipsa unor planuri de management, se eliberează diferite avize și alte acte care, ulterior, se dovedește că au fost abuzive și care produc efecte distructive masive și de multe ori ireversibile mediului din ariile protejate.

Ținând cont de caracterul public al finanțărilor pentru elaborarea planurilor de management, precum și de dreptul locuitorilor din siturile Natura 2000 și de apropierea lor, de potențialii investitori, senatorul Mihai Goțiu i-a cerut ministrului Mediului să facă public un raport al stadiului aprobării și publicării planurilor de management ale ariilor protejate, precum și să publice lista cu entitățile de stat sau private care au primit finanțare publică în cadrul proiectelor POS-Mediu, Axa 4, cu menționarea cuantumurilor finanțărilor pentru fiecare.

„Vă solicit să întreprindeți demersuri pentru publicarea pe site-ul ministerului pe care îl conduceți a tuturor planurilor de management ale ariilor protejate, nu numai în numerele “bis” ale Monitorului Oficial al României (disponibil doar contra cost). În plus, să dispuneți publicarea limitelor zonării parcurilor naționale și naturale, pe site-ul Ministerului Mediului. Astfel de date sunt de mare importanță pentru locuitori, investitori, organizații de protecția mediului, cercetători, dat fiind că fiecare zonă are un regim de management (implicit restricții) aparte”, a cerut senatorul USR de Cluj.

Mihai Goțiu a mai solicitat ministrului Mediului să dispună, printr-un Ordin de Ministru, abrogarea OM 552/2003 pentru acele parcuri naturale și naționale care au plan de management aprobat și care au fost zonate în baza OUG 57/2007 aprobată prin Legea nr. 49/2011 și să menționeze motivul pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a acceptat planuri de management elaborate într-o altă structură decât cea stabilită prin modelul SINCRON, elaborat în cadrul POS Mediu 2007-2013, Axa Prioritară 4 – Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii.

Lipsa planurilor de management lasă loc abuzurilor, corupției și distrugerilor și împiedică dezvoltarea sustenabilă și predictibilă a acestor zone. Ambiguitatea cauzată de ignorarea rezultatelor unor proiecte cu finanțare europeană în domeniul conservării naturii, de insuficiența instrumentelor de implementare a planurilor de management, de proliferarea unor acte și decizii la nivelul ministerelor Mediului, respective Apelor și Pădurilor și structurilor subordonate nu au deloc darul de a crea un cadru clar și stabil în politica mediului. Nu în ultimul rând, imaginea unei țări care este incapabilă să-și respecte obligațiile asumate nu este de natură să ne avantajeze în relațiile inter-comunitare”, a mai spus senatorul clujean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *