Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la prezentarea bilanţului MApN pe anul 2016, că obiectivul României este de a-şi consolida statutul de furnizor de securitate în cadrul NATO şi UE, precum şi construirea unui profil mai puternic în aceste organizaţii, alături de întărirea parteneriatului cu SUA. Premierul Sorin Grindeanu a spus, la rândul său, că, în prezent, contextul geopolitic este ”de departe cel mai complicat”, subliniind că într-un mediu de securitate tensionat apărarea contează şi devine din ce în ce mai importantă în ecuaţia de securitate naţională, în timp ce ministrul Apărării, Gabriel Leş, a afirmat că România este pregătită să facă faţă evoluţiilor complexe din mediul de securitate care se manifestă în regiune.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, marţi, la bilanţul MApN pe anul 2016, că România este pregătită să facă faţă evoluţiilor complexe din mediul de securitate care se manifestă în regiune, fiind datoria ei să aibă un sistem militar eficace, adaptat la contextul regional actual.
„Este datoria noastră să avem un sistem militar eficace şi adaptat la contextul regional de securitate. Această nouă arhitectură a apărării implică o forţă umană foarte bine pregătită, condiţii corespunzătoare de muncă şi o dotare modernă, care să permită armatei noastre să îşi îndeplinească misiunile la standardele aşteptate de societate”, a punctat Leş.
Ministrul Apărării a afirmat că România este pregătită să facă faţă evoluţiilor complexe din mediul de securitate ”care se manifestă în regiunea noastră”.
”Suntem martori ai unor evenimente complicate din punct de vedere al securităţii, cu acţiuni agresive şi perturbatoare la graniţa de est a Alianţei împotriva unei ţări partenere, atacuri teroriste şi migraţie masivă în Turcia şi Europa Occidentală, acţiuni militare multinaţionale împotriva mişcărilor teroriste în state precum Siria şi Irak, atacuri cibernetice la un nivel fără precedent, situaţii la care ne adaptăm cu soluţii inteligent adecvate”, a arătat ministrul Apărării.
Potrivit lui Leş, în actualul context internaţional, preocuparea principală a MApN a fost creşterea capacităţii operaţionale a armatei, lucru care a depins în mare măsură de bugetul avut la dispoziţie.
”Iniţial, Ministerului Apărării Naţionale i-au fost alocate 11,230 miliarde lei, pe anul 2016, prin Legea bugetului de stat. În urma rectificărilor bugetare din luna decembrie şi revizuirii prognozei privind PIB pentru anul 2016, bugetul ministerului a atins 1,49% din PIB. Acest fapt a permis respectarea celei mai importante părţi din Angajamentul asumat de aliaţi la Summit-ul din Ţara Galilor – cu privire la alocarea resurselor pentru apărare, respectiv cea referitoare la achiziţia de echipamente majore şi la activităţi de cercetare-dezvoltare, acestea reprezentând 20,46% din bugetul total”, a arătat ministrul Apărării.