UDMR își dorește autonomie regională, steag secuiesc și mai multe drepturi pentru minorități

Politica nationala

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) nu renunță la ideea descentralizării și își dorește mai multe drepturi pentru minorități. Formațiunea vrea inclusiv modificarea Constituției astfel încât comunitatea maghiară să fie recunoscută ca un element constitutiv al statului. 

„Autonomie regională, Constituție nouă a României, folosirea oficială a limbii maghiare în comunități care au cel puțin 10% din populație constituită din etnici maghiari și permisiunea de folosire a simbolurilor secuiești pe teritoriul României sunt câteva dintre punctele prevăzute într-un document care urmează să fie adoptat la congresul UDMR”, scrie digi24.ro.

De asemenea, UDMR vrea ca, atunci când etnicii maghiari se adresează primăriei, direcţiei de taxe şi impozite sau inspectoratelor şcolare, formularele să fie accesibile şi în limba maghiară, să fie posibilă completarea şi înregistrarea documentelor şi în limba maghiară şi să existe acces la informaţii de interes public în limba maternă. 

„Utilizarea simbolurilor naţionale în Secuime este un obiectiv foarte clar. Dorim să nu fie absolut nimeni intimidat sau sancţionat dacă va folosi simbolurile naţionale în Secuime – steagul Ţării secuieşti sau steagul unguresc. (…) Nu cedăm. Mergem înainte, pe cât se poate cu capul sus, câteodată cu capul plecat, dar întotdeauna în mod constructiv”, a spus Kelemen Hunor, președinte UDMR.

Congresul UDMR de la Zalău a fost convocat pentru a modifica statutul Uniunii şi pentru a decide politicile strategice pe care le va urma formaţiunea în următorii doi ani.

Strategia UDMR pentru următorii doi ani poate fi consultată AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *