Cea de-a treia zi din ediția a 16-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania a avut parte și de un eveniment special, unul politic, proiecția filmului documentar „Politica, manual de întrebuințare”, la Cinema Florin Piersic, care urmărește ascensiunea și formarea partidului spaniol „PODEMOS”, devenită între timp a treia forță politică a Spaniei și un concurent serios pentru partidele tradiționale. Sau, altfel spus, un USR în variantă spaniolă întrucât există mari similitudini între Uniunea Salvați România devenită a treia forță politică la noi și PODEMOS.
Pelicula „Politica, manual de instrucctiones”, regizată de Fernando León de Aranoa, are circa două ore și urmărește felul cum a fost creat acest partid nou din Spania, avându-l în frunte pe liderul Pablo Iglesias și care a ajuns, încet, a treia forță politică a Spaniei.
Documentarul a fost urmat apoi de o dezbatere cu iz activist la care au luat parte mai mulți reprezentanți ai partidelor pornite din stradă, USR (senatorul Mihai Goțiu, Elek Levente și deputații Tudor Pop și Adrian Dohotaru), DEMOS (activistul Claudiu Crăciun), Partidul Oamenilor Liberi (Dan Mașca), activistul Liviu Mihaiu și realizatorul TV Andrei Gheorghe, dezbatere moderată de Tudor Giurgiu. Au mai fost invitați și sociologul Vasile Dâncu și analistul Sorin Ioniță, dar aceștia nu au mai reușit să ajungă.
„Multă lume ne suspectează că i-am imitat pe cei de la Podemos, nu am făcut-o, este acronim foarte important pentru noi, Democrație și Solidaritate, de acolo vine Demos, dar cu siguranță nu ne deranjează comparația, pe care o considerăm onorantă, cu relevanță istorică si noi am încercat ca în linii mari să învățăm ceva de la ei. Și pe lângă numele care sună aproape la fel, mai avem o caracteristică în comun, avem un număr foarte mare de politologi în această organizație. Trebuie să înțeleg PODEMOS în context spaniol și european, dar ei au reușit în Spania pentru că există într-o cultură politică foarte bine dezvoltată și solidă. Podemos-ul este posibil datorită acestei culturi politice și datorită unei căderi a partidului socialist, cădere pe care am văzut-o și în Grecia, și un fel de riviriment a unei stângi democratice mult mai participative. Podemos este cât se poate de real de stânga”, fondatorul partidului DEMOS, Claudiu Crăciun.
Senatorul Mihai Goțiu le-a ridicat o minge la fileu cineaștilor și documentariștilor din România să urmărească și ce se întâmplă în politica românească și poate, de ce nu, chiar să realizeze un film despre ce se întâmplă la noi. „S-au întâmplat foarte multe lucruri în România care ar fi meritat o astfel de documentare”, a sustinut Goțiu.
„Eu am văzut în foarte multe momente un USR în varianta spaniolă, iar dacă aș fi cunoscut filmul înainte puteați să ne acuzați că i-am plagiat. Cred că din foarte multe puncte de vedere ne asemănăm cu ceea ce am văzut, și ei provin din lumea civică, au adunat foarte mulți tineri în jurul lor, iar acest spirit care e foarte greu de învins s-a văzut că și în Spania a contat foarte mult. Sper să conteze și la noi la fel de mult. Acesta este cel mai mare cadou pe care îl avem, forța tinerilor care este alături de noi”, a precizat și președintele USR Cluj, Elek Levente.
Vedeți în înregistrarea de mai jos punctele de vedere ale lui Mihai Goțiu, Elek Levente, Tudor Pop, Andrei Gheorghe, Liviu Mihaiu, Dan Mașca și Adrian Dohotaru.
O altă dezbatere pe această temă va urma după proiecția aceluiași documentar, miercuri, 7 iunie, ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților, unde vor fi prezenți fostul premier Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății în cadrul aceluiași Guvern, în dialog cu jurnalistul Mihnea Măruță despre temele principale ale filmului și despre nevoia de a reface legătura între aspirațiile cetățenilor și ale societății cu expresia leadership-ului politic și executiv în societățile occidentale și liberale.
TRAILER