Elek Levente, despre inițiativa Coaliției pentru Familie: „Nu e cazul să cheltuim bani și energie pentru asta. Locul lui Nicușor Dan e în USR”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Uniunea Salvați România (USR) s-a poziționat împotriva referendumului organizat de Coaliția pentru Familie pentru modificarea Legii fundamentale și a anunțat că se opune modificării Constituției, a anunțat luni președintele interimar al USR, Elek Levente, într-o conferință de presă.

„Referendumul a fost organizat în baza unui regulament de organizare și s-a desfășurat conform unui flux de proceduri, care au fost probate in Biroul Național. (…) S-a urmărit ca fiecare membru să aibă aceeași șansă de a participa la vot. Acuratețea datelor membrilor a fost principala preocupare a pregătirii referendumului. Fiecare alegător a fost identificat în mod unic pentru a asigura dreptul legal la vot. (…) A fost o comisie de supraveghere a referendumului votată și aprobată de BN. Comisia a verificat respectarea procedurilor”, a spus președintele interimar, citat de agerpres.ro. 

El a precizat că referendumul a cuprins două întrebări: „Susțineți ca USR să aibă o poziție ca partid pe tema referendumului?”, respectiv „Cum să se poziționeze USR ca partid pe tema referendumului Coaliției pentru Familie. Referendumul intern al USR a fost inițiat de filiala Suceava, având susținerea a 219 membri.

Lista cu semnăturile membrilor USR a fost completată în perioada 3-5 iulie, iar în ședința BN din 7 iulie s-a decis organizarea referendumului intern în perioada 7 – 13 august, conform prevederilor statutare. Potrivit liderului USR, consultarea s-a făcut prin vot electronic cu ajutorul unei platforme colaborative IT.

El a arătat că cea mai buna prezență la vot a fost înregistrată la nivelul filialelor: Diaspora, Brașov, Timiș, Cluj și București sector 6. Filiala București sector 1 a înregistrat o prezență la vor de 72%, iar filiala Arad – peste 64%.

„Referendumul a fost un exercițiu democratic, unic în istoria României, niciun partid de până acum, după 1989, nu a avut un asemenea exercițiu. Prin asta noi am demonstrat că ne interesează fiecărui membru și suntem dispuși să îi ascultăm. USR dorește ca partidul să se poziționeze referitor la modificarea Constituției și se opune modificării Constituției. Poziția este de respingere a modificărilor Constituției, așa cum este acum e în regulă și nu credem că este momentul să se modifice, mai ales aceste puncte care sunt reglementate foarte clar în Codul civil. Nu e cazul să cheltuim bani și energie pentru asta”, a declarat președintele interimar al USR.

Acesta adăugat că Biroul Național al partidului urmează să decidă data exactă a desfășurări congresului, cel mai probabil în septembrie.

El a sus că a încercat să ia legătura cu Nicușor Dan, dar nu a reușit să vorbească cu acesta, subliniind că locul acestuia este cu siguranță în cadrul USR. „Eu i-aș face un apel să revină în partid. Din punctul meu de vedere, Nicușor Dan este cea mai importantă persoană din partid și locul lui e alături de noi”, a spus președintele interimar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *