Alegeri în USR. – Elek Levente: „România se află într-un moment de cotitură, poate cel mai dificil după căderea comunismului”

Politica nationala Slider

Președintele interimar al formațiunii, clujeanul Elek Levente, a declarat, sâmbătă, în deschiderea congresului în cadrul căruia va fi ales noul lider al formațiunii, că Uniunea Salvați România (USR) trebuie să fie în prima linie a luptei pentru apărarea democrației, potrivit AGERPRES.

„În urmă cu doi ani eram în stradă. Protestam împotriva unei puteri corupte, arogante și incompetente care-și ucide cetățenii, aceeași ca astăzi. Vă spun asta pentru a vă aminti de unde am pornit, din stradă, și care este misiunea noastră. (…) Indiferent de frământările prin care trecem, simt că purtăm în noi aceeași revoltă și purtăm aceleași speranțe într-o societate care funcționează după reguli, în care meritul este recompensat, minciuna și furtul sunt sancționate, ideile valoroase pentru binele comun sunt puse în practică”, a spus Levente Elek.

Potrivit acestuia, „România se află, odată cu revenirea PSD la putere, într-un moment de cotitură, poate cel mai dificil după căderea comunismului totalitar”.

„Vedem în jurul nostru o revenire a fantomelor autoritarismului, naționalismului și autarhiei. În fiecare zi, partidul condus de Liviu Dragnea – a cărui zi de naștere e azi, îi doresc la mulți ani, dar nu la conducerea României – PSD luptă pentru a cuceri un teritoriu pe care-l credeam definitiv câștigat pentru democrația liberală, pentru societatea deschisă și inclusivă. Nu este. PSD vrea să-și subordoneze statul, până la ultimul funcționar, și justiția, demonizează antreprenorii străini, atacă societatea civilă. Suntem într-un război dus de forțele reacționare reprezentate de majoritatea PSD-ALDE împotriva românilor care-și doresc o societate europeană, modernă și prosperă. USR trebuie să fie în prima linie a acestei lupte. Nu mai putem pierde timp în controversele interne pentru că acest timp nu este al nostru, este al României, care este în pericol să devină un stat eșuat”, a precizat Levente Elek.

Acesta consideră că USR a intrat prea repede ”într-o criză de succesiune”, după demisia fondatorului partidului, la un an de la înființarea lui.

”Nu ne-am fi dorit să ajungem, atât de repede, aici. În mai, doar cu câteva luni în urmă, am plecat de la Congresul de la Cluj cu convingerea că vom construi împreună acel USR la care am visat mult timp înainte ca el să existe. În ultimele luni am avut onoarea să reprezint USR în calitate de președinte interimar, onoarea și responsabilitatea să reprezint această construcție, în care noi toți am investit foarte mult și în care sute de mii de români de pretutindeni și-au pus speranța. (…) Au fost zile grele în care am trăit, uneori, sentimentul că am uitat de ce am pornit pe acest drum, din cauza polemicii și neîncrederii care s-au instalat în partid. Înțeleg că am intrat într-o criză de succesiune, prea repede. Demisia fondatorului partidului, la un an de la înființarea lui, nu este o situație ușoară, nici emoțional, nici politic. Dar dacă privim partea plină a paharului, o organizație se instituționalizează ca partid, dacă trece, cu bine, prin crizele de succesiune. Îmi doresc (…) să ne urmăm drumul, să împlinim visul, al nostru, al oamenilor care ne-au votat, al celor care au ieșit în stradă și al celor care nu se simt încă reprezentați”, a adăugat acesta.

Levente Elek a subliniat, în fața celor în jur de 160 de delegați prezenți la congres, că are încredere în ambii candidați la președinția partidului.

”Avem doi candidați valoroși – Dan Barna și Vlad Alexandrescu. Am lucrat foarte bine cu fiecare și sunt sigur că oricare dintre ei are capacitatea să conducă USR în următorii ani. Mai important decât numele noului președinte este să acceptăm cu toții rezultatul alegerii pe care urmează să o facem azi. Mai important decât numele noului președinte este ca mâine să construim împreună cu el un USR puternic, care să crească, care să fie agentul schimbării clasei politice și a României”, a mai spus acesta.

Congresul a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor de la Colectiv și continuă cu prezentarea programelor politice ale celor doi candidați.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *