Majestatea Sa Regele Mihai ne-a părăsit aşa cum a trăit, demn şi împăcat cu istoria şi cu sine însuşi, la capătul unui destin marcat de două conflagraţii mondiale, apariţia şi dispariţia fascismului şi comunismului, şi care i-a permis să se implice cu loialitate, credinţă şi iubire la repunerea ţării noastre în marea familie europeană, spune fostul preşedinte Emil Constantinescu.
„Majestatea Sa Regele Mihai ne-a părăsit aşa cum a trăit, demn şi împăcat cu istoria şi cu sine însuşi, la capătul unui destin marcat de două conflagraţii mondiale, apariţia şi dispariţia fascismului şi comunismului, şi care i-a permis să se implice cu loialitate, credinţă şi iubire la repunerea ţării noastre în marea familie europeană. Fidel principiului „adevăr şi cinste”, a fost în ultima parte a vieţii sale un participant activ la reclădirea respectului pentru istoria şi tradiţiile noastre, la restaurarea demnităţii naţionale. Respectând principiile monarhiei constituţionale, şi-a dedicat viaţa slujirii intereselor superioare ale naţiunii române. Nu s-a lăsat antrenat în polemici şi a păstrat permanent eleganţa şi cumpătarea discursului politic superior”, afirmă fostul preşedinte Emil Constantinescu.
Fostul preşedinte mai spune că Regele Mihai va rămâne modelul de moralitate de care societatea contemporană şi generaţiile viitoare au nevoie.
Regele Mihai I a murit marţi, la ora 13.00, ora României. La căpătâiul său s-a aflat, până în ultima clipă, principesa Maria. Majestatea Sa împlinise 96 de ani în 25 octombrie.
Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare a Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Regală şi Patriarhală.