Singurii parlamentari clujenii care au transmis un mesaj de condoleanţe reprezentanţilor Casei Regale a României după decesul Regelui Mihai I (96 ani) de astăzi, 5 decembrie, au fost doi aleşi ai PNL, trei ai PSD, unul al USR şi reprezentantul ALDE, în timp ce cei de la UDMR au ignorat acest eveniment nefericit care a îndoliat o ţară întreagă. Deputatul independent Adrian Dohotaru a avut altceva mai bun de făcut astăzi şi nu a transmis nici el niciun mesaj.
De la PNL Cluj, deputatul Sorin Moldovan a ataşat o poză înfăţişându-l pe Regele Mihai I, alături de mesajul: „Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viată! Doresc să transmit condoleanțe Casei Regale. Cărți de condoleanțe vor fi deschise la Castelul Peleș din Sinaia, Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta”, a transmis liberalul.
Senatorul Marius Nicoară nu a transmis niciun gând bun, dar a distribuit totuşi un videoclip postat de pagina oficială a Partidului Naţionale Liberal.
Deputatul Adrian Oros nu a scris niciun mesaj de condoleanţe pe pagina sa oficială de Facebook
Deputatul PSD Horia Nasra s-a rezumat să scrie doar atât „Istoria României se respectă, la fel și memoria ultimului său Rege. Va rămâne pentru noi un model de mult bun simț și decență”, alături de o fotografie cu Regele.
Senatorul Vasile Ilea a transmis şi el oficial condoleanţe membrilor Casei Regale, susţinând că AS Mihai I şi-a păstrat întotdeauna demnitatea şi curajul în cele mai grele momente.
„Astăzi, ca și toată suflarea românească, am primit o veste tristă! Regele Mihai I a murit! Casa Regală este și va rămâne un simbol al nostru, al tuturor celor care aparținem spațiului românesc. Acțiunile AS Mihai I nu vor reflecta niciodată suficient caracterul deosebit al acestuia, iar istoria va consemna mereu doar cât poate și cât se dorește, pentru că AS Mihai I și-a păstrat demnitatea și curajul chiar și în cele mai grele momente de cumpănă ale existenței sale, mai presus de atât, în momentele în care se decidea destinul imediat următor al României. Mereu mi-a fost dragă istoria și în consecință nu-mi sunt străine acțiunile și deciziile regelui și nu am rămas niciodată indiferent vizavi de aristocrația și diplomația rațiunilor lui și nici de imensa sa noblețe sufletească. AS Mihai I a însemnat și a făcut enorm pentru România și nici un moment în atitudinea și exprimarea domniei sale nu am remarcat vreun moment de slăbiciune sau o renunțare la demnitate. Respectându-ne regele ne respectăm istoria și rolul Casei regale în evoluția României. Condoleanțele mele, pe care doresc să le transmit familiei și Casei regale, sunt prea puțin față de ceea ce simt acum. Dumnezeu să-l odihnească, pe AS Mihai I!
Regele a murit! Trăiască regele! Nihil sine Deo!”, a scris Ilea.
Deputatul Cristian Burciu s-a rezumat doar să transmită „Odihească-se în pace” şi să distribuie un articol de pe Evenimentul Zilei.
Deputatul ALDE Cluj, Steluţa Gustica Cătăniciu, a distribuit pe profilul său de Facebook discursul Regelui Mihai I susţinut în Parlament din 2011 şi a transmis „Dumnezeu să îl odihnească”.
Singurul reprezentant al USR Cluj care a binevoit să transmită un mesaj de condoleanţe a fost deputatul Emanuel Ungureanu, în timp ce senatorul Mihai Goţiu nu a scris nimic de acest subiect.
„A murit Regele Mihai I al României. România este mai dezbinată ca oricând. A murit un simbol al înțelepciunii și echilibrului de care avem nevoie ca de aer. Urmăriți acest ultim discurs magistral al Regelui în Parlamentul României. Ca demnitar al statului român mă înclin cu respect, Majestate! Dumnezeu primește azi un om bun care și-a iubit țara din toată inima! Noi am pierdut un rege pe care l-am respectat prea puțin și prea târziu. Nu voi uita niciodată lacrimile regelui atunci când Iliescu și ai lui i-au interzis să intre în țară după Revoluție. Plătim cumplit de scump și astăzi această ticăloșie”, a scris Ungureanu.
Reprezentanţii UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond şi senatorul Laszlo Attila, nu au transmis niciun mesaj de condoleanţe până la ora publicăriia cestui articol (22:17).
Regele Mihai I a murit marţi, la ora 13.00, ora României. La căpătâiul său s-a aflat, până în ultima clipă, principesa Maria. Majestatea Sa împlinise 96 de ani în 25 octombrie.
Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare a Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Regală şi Patriarhală.
Începând de miercuri, vor fi deschise cărţi de condoleanţe la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta şi vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile.
Toţi cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane o pot face începând de miercuri la intrarea principală a Palatului Regal din Calea Victoriei.